Мова – про елітний масив у селі

Дачне Ківерцівського району, що на Волині. Тут виріс мікрорайон, де опалюють домівки не газом, не вугіллям, торфом чи дровами! Для обігріву помешкань використовують енергію, взяту із… землі.
У будинках немає теплових котлів. Натомість тут працює агрегат, схожий на холодильник – теплова помпа. Вона поєднує у собі опалювальний котел, джерело гарячого водопостачання та кондиціонер – такий собі мікс “три в одному”. Спеціальний механізм відбирає природну енергію грунту (через мережу горизонтальних або вертикальних “зонтів” – систему пластикових труб) і передає її в опалювальну систему будинку та у бойлер. У дію його приводить електрична енергія.
– На глибині 5-6 метрів, як відомо, температура не змінюється – вона цілорічно становить близько 10°С, – розповідає Віталій Літот який одним з перших встановив такий агрегат. – Тепла суміш по трубах потрапляє у помпу, яка накопичує енергію для обігріву приміщення. Це найскладніший метод відбору тепла землі, зате він придатний для повсюдного застосування. Хіба що будинок стоїть на скелі.
Чоловік подібним чином обігріває дім площею 600 квадратів. Запевняє: минулоріч навіть у найлютіші морози витрачав не більше 8 гривень на день (підтримував температуру близько 20 градусів тепла). Підрахував, що якби обігрівав будівлю газом, стратив би у 15-20 разів більше.Ще одна перевага пристрою – пожежо- і вибухобезпечність. Вартість встановлення такої системи складає 80-100 тисяч гривень. Але на великому об’єкті вже за кілька років вона себе окупить.
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>