Кабани нищать людські городи

Щоб зберегти врожай, селяни палять шини, обгороджують поля консервними бляшанками та ставлять опудала.
Та ці дідівські методи безпеки ніяк не впливають на дзіків, так називають диких кабанів жителі села Тумин, що у Локачинському ра-йоні. Найбільше потерпають від свинячої орди ті поля, що за кілька метрів від лісу. Тварини витовкли зернові, так що й декому молотити не було що, а зараз риють картоплю. Місцевий житель Ростислав П’ятоха чи не щодня на велосипеді їздить перевіряти, чи ціла ще його бульба.
– Сусіди й собак в полі прив’язували. Й, он, опудал понаставляли, – показує, на дерев’яні жердини зі старим лахміттям, – дехто палив шини, щоб сморід відлякував кабанів, але вони нічого не бояться, як лізли, так і лізуть.
Антоніна Максимюк розповідає, що вже кілька років туминці жаліються на диких вепрів, але ніхто вирішити цю проблему не може. Найперше у своїй біді люди винують ПП “Ольвіта”, яке є користувачем близьких до Тумина мисливських угідь, яке веде цілеспрямовану роботу з охорони та відтворення поголів’я диких тварин. Тож вбивати кабанів, які господарюють на людських городах, не можна, бо не оберешся проблем із судом ще й штраф доведеться чималий сплатити. Як же врятуватися від хрюкаючої напасті?
Директор ПП “Ольвіта” Василь Жомер запевняє, що це питання вирішується. Щоб у тварин було достатньо їжі, поблизу Тумина посіяли 2,5 гектара вівса та кукурудзи, зробили спеціальні годівниці. А поки кабанів від людських городів відганяють самі працівники приватного підприємства: пускають ракети, стріляють в повітря. Та чи врятує це врожай селян?
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>