Збудувати хату на Поліссі – ціла проблема

Минулого тижня волинська влада провела нараду з міськими, районними, селищними й сільськими головами, аби обговорити проблеми, пов’язані з фінансово-економічною кризою, й заходи виходу з неї. Насамперед зверталася увага на діалог з бізнесом та виробниками, адже головне – це наповнення бюджету. «Без коштів усі розмови й зустрічі – пусті балачки», – сказав голова обласної ради Анатолій Грицюк. Також усі виступаючі наголошували на тому, що час звернути особливу увагу на селян-одноосібників, які на Волині є головними виробниками сільгосппродукції. Представники місцевих рад нарікали на низькі ціни на молоко й наголошували, що селяни відмовляться здавати його переробникам. Гублять сільське господарство й високі податки. «Вигодував худобину, і треба за неї заплатити 35 відсотків податку. Від такої політики у хлівах оселяться хіба що павуки й щурі, ну, і дві свині для вжитку», – обурювався голова Любешівської районної ради Валерій Панасюк. Голови поліських районів просили звернути увагу на відродження льонарства, для чого треба прийняти відповідну державну програму.
За новими нормативними документами побудуватися тепер у поліських районах – ціла проблема, бо порушувати лісову територію, виявляється, заборонено. А на Поліссі – кругом ліси. Такою ж проблемою є для селянина провести електрику до нового будинку. Зате до бізнесових «маєтків» її підводять за день-два.
Ще одна проблема в тому, що вже деякі міста Волинської області живуть на кредитних ресурсах, тому що зменшуються надходження місцевих податків, особливо з доходів фізичних осіб.
Луцький міський голова Богдан Шиба критикував контролюючі й правоохоронні органи, які не вилазять з перевірками з департаментів міської ради. Так, для прикладу, в минулому році у трьох департаментах провели 304 перевірки! При цьому Богдан Павлович доречно зауважив, що під універмагом валютники вже 17 літ продають валюту, і реакції з боку правоохоронних органів – нуль. Не менш ганебні факти, коли правоохоронці «пасуться» в організаціях, випрошуючи бензин, обладнання й таке інше, а якщо хтось раптом відмовляється надати подібну «допомогу», то наступного дня там вже є перевіряючий. Більше того, дехто навіть вимагає земельну ділянку мало не на дитячому майданчику, погрожуючи, що при відмові знайдеться на що «відкрити справу».
Ольга ЖАРЧИНСЬКА,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>