У підручниках «вирвали» сторінки історії

В історії українського народу є події, які мають надзвичайне значення, не втратили своєї актуальності і до сьогодні. Однак у деяких підручниках про них не залишилось й рядка. Річ у тім, що Міністерство освіти оновило посібники з історії України.
У нових підручниках Українській Повстанській Армії присвячено небагато місця. Тепер школярі не зможуть дізнатися про те, що місцеве населення підтримувало повстанців, про яких Шарль де Голль сказав, що якби мав таку армію, він би завоював світ. Простій людині важко розібратися «хто є хто» у перипетіях Другої світової війни – проблему ще більше ускладнюють засекречені архіви, багаторічна комуністична ідеологія, брехливі свідчення «очевидців», політичні чвари, а тепер ще й «оптимізація» історії. Ви готові забути юнаків та юнок, які присягали в боротьбі за Україну «не пожалі-ти ні крові, ні життя»? Так само у підручниках з історії України взагалі не згадується бій під Крутами, який відбувся 16(29) січня 1918 року за 130 кілометрів від Києва. Проти чотиритисячної більшовицької армії Муравйова виступили 300 київських студентів і гімназистів, наймолодшим з яких був учень сьомого класу! Після бою більшовики вишикували юнаків, які залишилися живими, у шеренгу і розстріляли. Герої помирали, співаючи гімн України.
Отже, чиновники від освіти називають зміни у підручниках «оптимізацією», свідомі українці – вандалізмом, а що думають вчителі-історики?
– Моя думка – негативна. І бій під Крутами, і діяльність УПА, і Помаранчева революція виховують у дітях патріотизм, – розмірковує Василь Бубенщиков, вчитель історії Луцької школи №5. – Викреслюючи такі події, ми викреслюємо можливість вивчати історію на правдивих фактах і свідченнях.
Отож, нам залишається лише здогадуватися, з яких переконань виходили чиновники, «оновлюючи» нашу історію. Письменник Юрій Руденко, який у перші роки незалежності брав участь у розробці наукових засад національної школи, писав: «Народна ідеологія постійно захищала самобутній національний спосіб життя, інтереси всього народу, демократичні засади…» Що ж буде з майбутнім поколінням, коли його позбавлять цієї народної ідеології?
Надія МИХАЙЛОВА,
учениця Луцької школи №5

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>