Чи оплатять мені догляд за батьком?

Мені 50 років, я працюю. Але у мене є хворий батько, який потребує постійного догляду. Прошу пояснити, чи маю я право оформити якусь пенсію по догляду за хворим?
Олександр Іванович,
м. Луцьк

Пенсії по догляду, як такої, не існує. Напевно, ви мали на увазі компенсацію. Як пояснила начальник відділу соціальних допомог та житлових субсидій головного управління праці та соціального захисту населення Волинської  облдержадміністрації Людмила Сірбіненко, є два види компенсацій. Одна компенсаційна виплата надається непрацюючим особам, які здійснюють догляд за інвалідом І групи  або престарілим від 80-річного віку. Розмір її невеликий, близько десяти гривень, але період догляду за таким престарілим зараховується до стажу роботи. Така допомога виплачується за рахунок коштів державного бюджету.
Є ще одна компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам та особам похилого віку. Залежно від категорії особи, яка доглядається (це інвалід чи просто пенсіонер), розмір виплати коливається від 63 до 136 гривень в місяць. Однак ця компенсація виплачується за рахунок районних та міських бюджетів, які часто потерпають від нестачі фінансів, тому не в дивину і заборгованості по півроку.
Варто наголосити, що в обох випадках доглядач має бути непрацюючим і лише в одному – період догляду зараховується до стажу.
Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>