«Хата моя, а земля братова»

Живу я в будинку, розділеному на двох. Маму доглядав я, поховав також я. Брат живе у м. Рівне. Заповіт мама зробила на брата. 1/2 будинку із земельною ділянкою біля нього брат оформив на себе, виготовив акт на приватизацію цієї землі. Мій вік 71 рік, і я хочу оформити 1/2 будинку та надвірні будівлі на себе згідно заяви за згодою обох сторін. Але тепер це все знаходиться на братовій землі. До кого звернутися, щоб оформити на себе?
Віталій,
Хмельницька область

Насамперед, із Вашого листа неможливо встановити, кому належав цілий будинок, коли померла мама, та яке саме майно вона заповіла братові. Якщо весь будинок належав матері і вона заповіла його братові, при умові, що відсутні підстави для визнання недійсним її заповіту, то Ви могли б претендувати лише на обов’язкову частку у спадщині матері як непрацездатна дитина спадкодавця (половину частки, яка б належала Вам у разі спадкування за законом).
Якщо брат оформив на себе лише 1/2 будинку із земельною ділянкою та згоден, щоб Ви оформили на себе іншу частину будинку і надвірні будівлі, то Вам слід звернутись до нотаріуса та оформити необхідні документи. У випадку, коли Ви з братом не дійдете згоди щодо розподілу спадщини, Вам доведеться відстоювати свої права та інтереси в судовому порядку.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>