Як отримати звання «Мати-героїня України»?

Останнім часом редакційний кошик поповнився листами від читачок, які цікавляться найвищим почесним званням для жінки – “Мати-героїня”. Мовляв, кого саме нагороджують, які документи потрібно зібрати багатодітним матерям, щоб стати “героїнею”, і так далі. Ще одне хвилююче питання – чому така нагорода й, відповідно, солідна грошова допомога не надається жінкам, які відзначалися ще за Союзу. Хіба ж вони не такі самі українки?

Отож про що треба знати теперішнім багатодітним матерям. По-перше, почесне звання “Мати-героїня” автоматично нікому не дається. Його присвоюють жінкам, які народили і виховали до восьмирічного віку п’ятеро і більше дітей (у тому числі й усиновлених). По-друге, виховати потрібно так, щоб соромно за них не було. Мовою закону це звучить: “...враховується вагомий материнський внесок у виховання дітей у сім’ї – створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвиток їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.” Зрозуміло, що судимість чи погана характеристика нехай навіть в однієї дитини із десяти відразу позбавить матір права претендувати на почесне звання. Подання готує орган самоврядування за місцем проживання жінки. Перелік документів, які необхідно зібрати і подати до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту немаленький: клопотання про присвоєння почесного звання “Мати-героїня України”, нагородний лист встановленої форми від організації, установи і району, який подає кандидатуру, копії свідоцтв про народження дітей, характеристики їх зі шкіл, копія свідоцтва про медаль материнства, довідка з ЖЕКу про склад сім’ї, копія трудової книжки матері.
Що стосується матерів, які стали героїнями СРСР, ситуацію пояснила головний спеціаліст управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської облдержадміністрації Яна Фурманюк. В указі Президента, згідно з яким формуються списки майбутніх “Матерів-героїнь України”, ні слова немає про колишніх нагороджених багатодітних жінок. Ще до недавнього часу документи від них не приймалися. Згідно ж з останніми усними вказівками із секретаріату, як пояснила Яна Юріївна, ці жінки вже можуть отримати українську нагороду. Для цього потрібно зібрати вищевказані документи і претендувати на звання на загальноприйнятих підставах.
Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>