Де на могилі ставити хреста?

«У деяких селах ставлять на могилах хрести в голові покійника, в інших – у ногах. Тож як правильно? Може, дасть відповідь православний священик?» (Галина К., Старовижівський район, Волинська область)
Роз’яснити це питання ми попросили митрополита Луцького і Волинського Ніфонта:
–  За православною традицією хреста треба ставити в ногах покійника. Чому? Бо коли приносять покійника в храм, його ставлять ногами до вівтаря. Священик стає біля голови покійника, тобто обличчям на схід і до вівтаря. Віруючих православного сповідування по всій землі хоронять ногами на схід – і так ставлять хреста. Коли його ставлять в голові покійника – це більш уніатський обряд. Але ні те, ні інше для спасіння душі нічого не додає і не віднімає. Якщо в селах є традиція, що хрести ставлять в голові, то порушувати її не треба. Бо це викличе тільки сум’яття в народі. Тобто ламати те, що не має ніякого значення для спасіння душі живих чи померлих, не можна, хоч звичай цей не наш, а католицький. Наприклад, у Старовижівському районі, звідки прийшов до вашої редакції лист, хрести ставлять в головах покійників. І тільки на кладовищах у Рокиті та Лютці, де люди ходили в церкву в Дубечне – в ногах. У той час, коли на наші землі прийшла унія, в Дубечному, видно, служив сильний священик, який міг вберегти православні традиції. Тобто він не дав іншому обряду вкорінитися. Однак ще раз нагадую: для спасіння душі те, де стоїть хрест – в ногах чи в голові, відношення не має. Не можна через це робити проблему і сіяти непорозуміння серед людей.
Підготувала Марія ДУБУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>