Навіть зменшена копія піраміди може муміфікувати

Найбільш обговорюваною загадкою залишається таємниця єгипетських пірамід. Сонячний годинник, “величезна помпа” для забезпечення регіону дефіцитною водою, споруда інопланетної цивілізації з незрозумілим призначенням, зашифроване послання нащадкам від невідомих предків… І це далеко не повний перелік гіпотез і версій, що стосувалися б пірамід на плато Гіза.
Власне, загадковість цього явища настільки обридла, що хотілося б поговорити про щось більш-менш відоме.
Зокрема, з’ясовано, що піраміда є чудовим муміфікатором – без бальзамувань та інших відомих засобів муміфікації. Якось один допитливий француз пан М.Бові під час екскурсії у Великій піраміді помітив контейнер у кінці одного з коридорів. Виявилося, що туди скидають різне сміття, серед якого – залишки дрібних тварин, які потрапили до піраміди і з різних причин  загинули. Але ці залишки не гнили, а муміфікувалися. Здивувавшись такому відкриттю, пан Бові вирішив трішки поекспериментувати. Він виготовив дерев’яну модель піраміди з довжиною основи близько одного метра і спрямував її однією стороною на північ. Кладучи в середину мертвих кішок, м’ясо, мозок теляти та інші органічні речовини, він отримував однаковий результат – усі ці речі муміфікувалися.
Втім, це ще не найцікавіше. Дізнавшись з преси про ці дослідження, чеський інженер Карл Дрбал вирішив провести ще й свої власні досліди. Звісно, усі висновки пана Бові підтвердились. Навіть більше того, з’ясувалося, що в таких пірамідках відновлюється гострота лез для гоління, і на цей винахід Карл Дрбал отримав патент. В авторській заявці принцип роботи винаходу описувався так: на підставку, що знаходиться у невеличкій пластмасовій пірамідці з квадратною стороною, кладуть лезо безпечної бритви, яким щойно поголилися. Сторона квадрата основи піраміди повинна дорівнювати половині добутку висоти на число “пі”, сама підставка має знаходитися на одній третій висоти піраміди і бути меншою за лезо, а вісь леза треба зорієнтувати на магнітну північ. Винахідник запевняв, що, використовуючи такий пристрій для підточування, одним лезом можна голитися 50-60 разів.
І тут уже постає зовсім інше питання. А чи здогадувалися древні зодчі, що саме вони будують?
Петро БОРТНИК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>