У Новограді сортуватимуть сміття

Цього року Новоград-Волинський став єдиним містом у Житомирській області, яке визнано переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування за впровадження роздільного збору та вивозу твердих побутових відходів. На його втілення з державного бюджету надійде 495 тисяч гривень. З місцевого бюджету виділено 250 тисяч гривень, і на ці кошти підприємство “Житлосервіс” вже виготовило 40 контейнерів.
За підрахунками фахівців, у місті щороку з’являється від 15 до 20 тисяч тонн відходів. Якщо утилізація сміття й надалі вирішуватиметься лише вивезенням на полігон, то у недалекому майбутньому це загрожує Новограду-Волинському екологічною катастрофою. Відчутно покращити ситуацію може запровадження роздільного сортування твердих побутових відходів, яке стартувало в місті. До вже існуючих контейнерів встановлено ще два додаткові: для зеленого скла і жовтого пластику. На першому етапі додаткові контейнери встановлені у найбільших мікрора-йонах.
Міська влада добре розуміє – потрібен час, щоб городяни звикли сортувати скло, пластик та інші відходи, але розпочинати треба з власної оселі, і навчити цьому потрібно дітей. Тому з ініціативи управління житлово-комунального господарства міської ради відбувся семінар з директорами шкіл, дитячих садочків щодо впровадження роздільного збору сміття у Новограді-Волинському. Дітей змалечку необхідно навчити поводитися з відходами, адже вони найлегше сприймають усе нове. У рамках проекту планують за-провадити навчальні програми сортування та утилізації сміття у дитячих садочках та школах. Завідувач інформаційно-методичного центру Павло Ліневич розповів про план заходів: робота з педагогами, проведення семінарів, конкурсів, рольових ігор у дитячих садочках та школах міста. Вже розроблено методичний посібник, випущено також книжечки для дітей молодшого віку, де в ігровій та розважальній формі показано, як саме необхідно сортувати сміття.
Кость ГАРБАРЧУК,
Житомирська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>