Волинські гінекологи видалили у жінки майже кілограмову пухлину

Вадим ПЕТРОВСЬКИЙ і пацієнтка Наталія

Вадим ПЕТРОВСЬКИЙ і пацієнтка Наталія

Пані Наталія по життю оптимістка. Вона охоче спілкується з пресою, хоч з часу операції, яку їй зробили в гінекологічному відділенні Волинської обласної клінічної лікарні, що в Боголюбах, минуло всього чотири дні. Пацієнтка посміхається і радить жінкам, які дізналися про свій невтішний діагноз, налаштовуватись позитивно і йти до лікаря, отоді й результат буде. А він у її випадку очевидний: методом лапароскопії жінці видалили пухлину діаметром дев’ять сантиметрів, при цьому зберігши матку.
30-річна Наталія з Луцька прийшла у гінекологічне відділення, що в Боголюбах, випадково. Каже, що захотілося більше дізнатися про свій діагноз. Адже рік тому спеціалісти сказали, що в неї в матці пухлина.
– Попередньо я почула про лікарів Валентина та Вадима Петровських. Тож звернулася саме до них. Вадим Валентинович мені сказав, що потрібно терміново оперувати. Я тоді запитала завідувача відділення Валентина Францовича: «Чи буду я повноцінною жінкою?» Адже в таких випадках, чула, вирізують і матку. Мене запевнили, що оперуватиме найкраща бригада лікарів. Та й сама я була налаштована оптимістично, – розповідає Наталія. – Хоча багато хто мені говорив: нічого не вийде, не варто ризикувати, буде велика крововтрата і все одно доведеться вирізувати матку. Однак я повірила лікарям.
Завідувач гінекологічним відділенням Валентин Петровський каже, що половина успіху залежить від психологічного налаштування пацієнта:
– Тож з Божою поміччю і нашими руками методом лапароскопії вдалося видалити в жінки пухлину. На животі робиться кілька проколів. З допомогою маніпуляторів, під збільшенням, хірурги вирізають пухлину. Оскілька вона була досить великою – майже кілограм, то спеціальним інструментом пухлину подрібнюють (на продемонстрованому відео, зробленому під час операції, це нагадує м’ясорубку, що перемелює м’ясо – авт.). І таким чином пухлину видаляють назовні.
– Ризик був великий, але оперувати потрібно було негайно, бо матка за рік, відколи жінку діагностували, збільшилася удвічі, як і сама пухлина. Крім того, була вона на дні тазу, що спричиняло незручності. Тож будь-яка помилка тут була недопустима, – додає лікар-гінеколог Вадим Петровський. – Правильно прийняті рішення, хороший настрій пацієнтки – і операція пройшла, як по маслу. Що дає метод лапароскопії? Насамперед, скорочується період реабілітації, нема розрізів на тілі, набагато менші крововтрати (в даному випадку становила всього 40 мл).
– І з часом я зможу навіть танцювати танець живота, – жартує Наталія. – А якщо серйозно, то раджу всім жінкам бути дійсно оптимістками і вірити. І в Бога, і в лікарів. Я, наприклад, часто їжджу в Зимненський монастир, що у Володимир-Волинському районі. І перед операцією там була. Матушка мені подарувала іконку і сказала, щоб вона була завжди біля мене. Порадила, що відтягувати час не можна. Крім того, я знаю, що таке вчасне лікування. Адже кілька літ тому пережила рак щитовидної залози з чотирма вогнищами враження. Тож переконана, що будь-яка пухлина – це ще не вирок. Головне, вчасно звернутися за допомогою.
Лікарі з чималим досвідом роботи Валентин Петровський, Микола Тригуб, Ірина Назаренко, Анатолій Вдовиченко зазначили, що вони працюють однією командою – і спеціалісти з досвідом, і молодь. А сучасні методи роботи дозволяють хворим швидше одужувати, більша кількість пацієнтів отримує допомогу. Наприклад, коли раніше жінці після оперативного втручання з позаматковою вагітністю радили хоча б півроку не вагітніти, то нині вже через місяць можна думати про дитину. Тож і не дивно, що зараз до 45 відсотків гінекологічних операцій в області проводиться саме у профільному відділенні Волинської обласної клінічної лікарні. Його фахівці багато чого навчилися, стажуючись у кращих клініках України та Німеччини. Тож хворим не доводиться їздити за допомогою в інші міста чи за кордон. І з тими діагнозами, з якими колись зверталися до спеціалістів Польщі, тепер запросто борються в Боголюбах.
Марія ДУБУК, Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>