Посікла свою дитину, як капусту

Надвечір жителька Чорткова Раїса Бурка пішла до Серету по воду для грядок. І коли відгорнула палицею від берега річковий бруд, побачила… мертву дитину: «Не вірила очам, думала: а може, все ж таки то лялька?»
Міліціонери прибули на місце НП через 10 хвилин. Загалом працювало до півсотні чоловіків. Послуги службової вівчарки не знадобилися – річка сховала всі кінці у воду. Експерти ретельно оглянули берег, але жодних зачіпок, які б пролили світло на обставини жахливого злочину, не знайшли.
– Труп новонародженої дівчинки був зі слідами насильницької смерті (згодом експерти нарахували на тільці 23 ножових колотих рани – авт.), – розповів т. в. о. начальника Чортківського райвідділу міліції Андрій Свинарчук. – Перш за все ми перевірили осіб, які перебували на обліку з приводу вагітності. Опитали мешканців вулиці, де стався злочин. Були задіяні спеціалісти-гінекологи, судово-медичні експерти, які встановили, що маля народилося живим і доношеним… Наступного дня ми отримали інформацію, що в одній із палаток на ринку Чорткова продавець-дівчина, яка торгувала вінками, начебто була вагітна, але через кілька днів раптово «схудла». Доставлена у райвідділ молода жінка спершу заперечувала, що причетна до вбивства власної дитини, але хвилювання у її поведінці підказало: людина обманює.
Зрештою, Дарина (ім’я змінене) зізналася у злочині. За її версією, яка зараз перевіряється, перебуваючи у Польщі на заробітках, вона завагітніла від свого працедавця. Повернувшись перед Великоднем в Україну, поїхала з рідного села у Чортківському районі до райцентру, зняла у бабки кімнату, влаштувалась продавцем на ринку. Свою вагітність ретельно приховувала – навіть рідна мати нічого не запідозрила. Животик, що круглішав, ховала під просторими светрами. Зустрічалася місяць із хлопцем, якому теж не зізналась. Потім вони розійшлися, бо парубок, видно, про щось здогадувався. Свій жахливий злочин Дарина мотивувала такими поясненнями: що скажуть люди, коли народить без чоловіка? на що годуватиме дитину? хто візьме заміж із байстрюком?
– Для того, щоб швидше покінчити із небажаною вагітністю, жінка купила у ветеринарній аптеці препарат, що стимулює пологові процеси у тварин, – продовжує Андрій Свинарчук. – Коли о третій ночі 22 травня почалися перейми, вона пішла у туалет, де через дві години народила дівчинку. Бабка нічого не чула, бо міцно спала. Ножем жінка перерізала немовляті пуповину, після чого нанесла дитині численні удари ножем. Закрутивши труп у мішок, пішла на міст через Стрипу і кинула клунок у воду. Експертиза встановить, чи був це післяпологовий шок, а чи психоз іншого характеру. На вигляд дівчина справляє враження цілком адекватної особи…
Правоохоронці припускають, що злочин Дарина планувала заздалегідь. Як сама розповіла слідчим, після вбивства холоднокровно прибрала у туалеті, а на ранок, як ні в чому не бувало, вийшла на роботу. Ввечері поїхала до батьків у село та помагала сапати город.
Чи забрали тільце дитини на поховання родичі, чи поховано за державний кошт, невідомо.
Після медичного обстеження Дарина перебуває у Чортківському ізоляторі тимчасового тримання. Стосовно неї порушено кримінальну справу за статтею 117 (умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини). Відповідальність за цей злочин передбачає до 5 років позбавлення або обмеження волі.
Життя Дарини мало чим відрізнялося від життя інших дівчат. Закінчила ПТУ, працювала офіціанткою в одному із чортківських ресторанів, шукала ліпшого життя по закордонах… Але ті кляті заробітки, де багатьом начебто «ведеться», для неї обернулися важким гріхом.
Світлана КЛОС,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>