Смакують жабами у закарпатському селі

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Навесні, коли пригріє сонечко, з річок на теплу землю вискакують  жаби, в селі Тур’ї Ремети, що в Перечинському районі Закарпатської області, починається справжнє полювання. Місцеві жителі, одягнувши гумові чоботи та взявши до рук підсаки, ховаються в очереті, щоб вполювати зелений делікатес.
Кажуть, їсти земноводних тут почали ще у 1812 році, коли в селі були розквартировані полонені французькі солдати. Вони й привчили селян до своєї кухні. Жаб’яче м’ясо вважається дієтичним продуктом, бо майже не містить жиру. Секретар місцевої сільської ради Марія Воронич розповідає, що ловлять жаб у потічках переважно словаки, яких в селі проживає понад 200 осіб.
– А наші люди не особо за ними гоняться. Хіба, щоб продати й заробити якусь копійку. Я, особисто, ніколи не їла і не їстиму таке м’ясо, бо як уявлю, як його обдирати від шкіри, весь апетит пропадає, – сміється Марія Павлівна.
Вона розповідає, чому саме навесні такі популярні жаби, бо щоб приготувати страву з жаб’ячих лапок, треба зняти з них шкіру, а лише навесні вона легко відходить від м’яса. Влітку його смак робиться гірким. У місцевому кафе подають фірмову страву – жаб’ячі лапки. Правда, зазначає Марія Павлівна, коштує вона дорого.
– Точну ціну назвати не можу, – говорить секретар, – бо сама ніколи її не купувала, але люди розповідали, що це дорогий делікатес. Коли минулого року до нас приїжджали жаб’ячі заготівельники, як їх називаємо, то пропонували 160 гривень за кілограм, а тепер буде певно більш ніж 200. На такому промислі деякі наші селяни непогано заробляють, бо більше ніякої роботи нема.
Руслана ТАТАРИН,
Закарпатська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>