Чи платитимуть селяни податок за корову?

Микола ГРИНЮК

Микола ГРИНЮК

Наша розмова з головним податківцем Волині про Податковий кодекс, зарплату у “конвертах”, тіньову економіку, з якою не треба боротися, а створювати умови для її легалізації. Микола Гринюк переконаний: цьому сприятиме реформа податкової системи. Він не робить поспішних висновків, а цитує поезію Сергія Єсеніна: “Большое видится на расстояньи”.
– Миколо Володимировичу, чимало списів зламано навколо нового Податкового кодексу. Які, на Вашу думку, найголовніші його плюси та мінуси?
– Податковий кодекс увібрав в себе чимало законів. Перед його прийняттям фахівці повинні були прораховувати усі ризики та розбіжності. Перші результати побачимо за певний проміжок часу, хоча б один квартал. Адже ми тільки розпочали працювати у нових умовах. Тому я закликаю всіх опонентів – перш ніж критикувати новий кодекс, вивчіть його. Відзначу кілька позитивних моментів: зменшено податок на додану вартість, ставку податку на прибуток, зменшується кількість відрахувань у місцеві бюджети. Звичайно, ще є чимало суперечливих моментів, які будуть вивчатися та доопрацьовуватися. Найбільше запитань виникає саме навколо спрощеної системи оподаткування, яку запровадили ще у 1990-х роках. Це був період, коли чимало наших співвітчизників зайнялися човниковим бізнесом, торгували на ринку, заплативши торговий патент. Також чимало дискусій точиться навколо податку на додану вартість, який сьогодні для держави проблемний. До мене звертаються керівники підприємств, економісти і пропонують ввести податок з продажу. Мовляв, це буде простіше і прозоріше, не буде тіньових схем з податковим кредитом, відшкодуванням коштів з бюджету. Але ж ми адаптуємося до європейських реалій. У всій Європі є такі законодавчі акти, які передбачають нарахування податку на додану вартість.
– Але тривають протести підприємців, які незадоволені новим кодексом. Чи відомо Вам про репресії проти представників середнього і малого бізнесу на Волині?
– Наведу простий приклад. До мене звернувся підприємець, який має перукарні, десяток кафе, завод. У нього великий оборот коштів і він критикує кодекс. Звичайно, для таких, як він, цей документ навіть дуже поганий. Адже на нього працює 100 людей, які навіть офіційно не оформлені. А коли вони вийдуть на пенсію? Що вони робитимуть? Ось такий підприємець виводить сто людей, своїх підлеглих. А подивіться, яка заробітна плата на таких підприємствах. Ми не чекали загального схвалення. Звичайно, при розробці необхідно було більш детально вивчити сферу малого і середнього бізнесу. На Волині немає репресій проти підприємців. У нас демократичний підхід. Ми ведемо діалог і хочемо вислухати кожного, якщо є реальна проблема. Щодо перевірок, то їхня кількість скоротилася. Податковим кодексом передбачені підстави, порядок та особливості проведення документальних позапланових перевірок.
– Розкажіть про найбільших платників податків на Волині і яким чином буде наповнюватися бюджет області?
– Економічна ситуація, у порівнянні з минулим роком, кардинально змінилася. Вона стала більш прозорішою завдяки злагодженій роботі всіх гілок влади, направленій на виведення економіки з тіні. Бюджет вже отримує додаткові кошти. На 50 відсотків зріс обсяг експортних операцій. Втричі збільшилися надходження від акцизного збору з продажу волинської горілки, коли податкова міліція ліквідувала підпільний завод, який виготовляв фальсифікат. Адже наш Луцький спирто-горілчаний комбінат – державне підприємство – один з найбільших платників податків. Ще хотів би назвати “Волинь-холдинг”, фірма “Аванта”, корпорація SKF, завод “Мотор”, акціонерне товариство “Хліб”.
– Серйозною проблемою в нашій державі залишається зарплата у “конвертах”. Йде соціальна реклама “Подбай про свою пенсію”.
– Чимало наших співвітчизників задумалися і хочуть отримувати офіційну зарплату і сплачувати всі податки. Звичайно, це приватним роботодавцям не вигідно, тому вони й виплачують зарплату в “конвертах”. Але коли людей звільняють і вони звертаються у центр зайнятості, чи досягають пенсійного віку, тільки тоді починають розуміти, в якій ситуації опинилися, адже нашкодили самі собі. Ми вже легалізували 1600 працівників і додатково нарахували податків з доходів фізичних осіб на 560 тисяч гривень. На мою думку, якби вивести весь фонд заробітної плати з тіні, ми б не мали жодних проблем з Пенсійним фондом. Тому на цей рік перед податковою службою стоїть серйозне державне завдання – боротьба з зарплатою у “конвертах”.
– Більшість наших читачів живуть у селах і тримають підсобне господарство, завдяки якому виживають. Уже з’явилися чутки, що люди будуть платити 600 гривень податку за кожну корову, запроваджується окрема плата за господарські будівлі.
– Хочу офіційно спростувати ці чутки. Не буде повернення до хрущовських часів, коли селян змушували платити податок за кожну яблуню чи грушу, за порося та корову. Я ще сам пам’ятаю той період. Це вже йде якесь нагнітання. Законом передбачені відповідні ставки плати за землю. Вони, у порівнянні з минулим роком, не змінилися.
– Чи багато платників звертаються за податковою консультацією і хто може отримати відстрочку від сплати податків?
– Ми створили консультаційний центр, інформацію можна отримати за номером телефону у Луцьку 77-71-06 чи звернутися безпосередньо до наших фахівців. Також створили групу, яка проводить роз’яснювальну роботу на місцях. Нещодавно провели семінар у Ковелі з орендарями ставків, у Шацьку – з сільськогосподарськими виробниками. Законодавством передбачено надання відстрочки від сплати податків. Ми вже в січні надали відстрочку на 1 мільйон 612 тисяч гривень.
Кость ГАРБАРЧУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>