«За 20 років фермерства в Україні – нині найскладніший період»

Днями фермери Волині зібралися на свою 21-шу конференцію. Нині в цьому статусі перебуває майже 900 господарів, які і самі трудяться, і їхні родини не дрімають, ще й односельчанам робочі місця створюють. А говорили про стан галузі та її перспективи, про те, з чим поїдуть волиняни на з’їзд асоціації фермерів України.
Cьогодні в Україні працюють 42 тисячі фермерських господарств, які обробляють 4,5 млн га землі, а також 4,6 млн особистих селянських господарств. Хоч, як зазначив голова Волинської асоціації фермерів Микола Собуцький, 21 рік фермерського руху – це вік одного покоління. Однак проблем у селян не поменшало. І багато з них волиняни відстоюють у владних київських кабінетах, вони завжди активні, тож чимало пропозицій з області враховуються при прийнятті законопроектів. Але попри це, все одно в аграрній галузі дуже багато проблем. Наприклад, Володимир Лук’янчук з Ковельщини сьогоднішні часи назвав важкими, адже селяни не знають, чи потрібні вони державі зі своєю продукцією. Він займається свинарством, однак збуту м’яса нема, а з-за кордону його ввозять у необмеженій кількості. І влада не вводить квоти на ввіз такої продукції, як це встановила на вивіз вітчизняного зерна. Селяни втрачають через заборону продажу зерна іноземцям мільярди. В Україні хочуть здешевити хліб? Добре, закладайте для потреб країни скільки потрібно, але ж лишки можна і продати – впевнені фермери. Азотні добрива зросли на 50 відсотків, ціни на метал, пальне – також. Чому на це немає обмеження? І таких запитань у приватних господарів виникає чимало. Старійшина фермерського руху із Володимир-Волинського району Дмитро Себій додав, що нині проводиться політика на знищення села, олігархи сплять і бачать, як скуплять землю, а селяни будуть там кріпаками.

Крім того, фермери ще раз наголосили, що влада має почерпнути європейський досвід, де і крупнотоварні виробники, і фермери, і одноосібники ходять в одному статусі – сільгоспвиробник, а відтак і державні програми для них не ділять, вони працюють в однакових умовах. І для прикладу, волинські фермери зауважили, що їм не доплачують за гектар посіву жита, як це є для крупнотоварних сільгосппідприємств. Тож фермери на з’їзді Всеукраїнської асоціації ініціюватимуть, щоб всі програми для таких підприємств ліквідували. Не користуються ними одноосібники і фермери, які виробляють 70-80 відсотків продукції в Україні, не треба, щоб мала їх і групка крупнотоварних виробників. Всі мають працювати, наголосили, в однакових умовах.
Велася мова і про ті пропозиції, які вносила асоціація фермерів України урядові. Якщо вони і надалі не будуть враховані, то селяни ініціюватимуть відставку такого уряду та Верховної Ради.
І як зазначив одноосібник із Кроватки Рожищенського району Руслан Хомич, асоціація фермерів – це єдина громадська організація, яка захищає права селян. Ця категорія людей працює без підтримки держави, сплачує чималі податки (особисто Руслан Хомич в рік заплатив 20 тисяч гривень). Тож щоб господарників почули “верхи”, потрібно, насамперед, всім організуватися і діяти спільно.
Марія Дубук

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>