Хотів садити ягідники,а змусили – цукрові буряки,

Олег ГАЛАСУН та Валерій ДЕМКОВСЬКИЙ

Олег ГАЛАСУН та Валерій ДЕМКОВСЬКИЙ

Валерій Демковський із Нововолинська 16 років віддав шахтарській справі. Однак вже майже двадцять літ фермерує. Чому змінив фах?
“Щоб вижити, коли не виплачували зарплату шахтарям, – каже господар. – Тож і взявся хазяйнувати самотужки”. Про свій вибір не шкодує анітрохи, хоч доводиться крутитися, як білка в колесі.

Від першого врожаю – одні збитки

З Валерієм Антоновичем ми зустрілися у Горохові, куди він приїхав на конференцію місцевих фермерів.
– Треба спілкуватися з колегами, допомагати один одному, – каже.
Валерій Демковський – заступник голови асоціації фермерів Волині. Своєю справою займається з 1992 року.
– Хоч і віддав нововолинським шахтам 16 літ праці, однак вирішив фермерувати, – розповідає. – Мої діди-прадіди мали землю, тож, мабуть, від них і передалася ця любов. Крім того, в 90-х почали затримувати зарплату шахтарям. Треба було якось виживати. Я прочитав, що на Волині є перспектива вирощувати ягоди. Загорівся цією ідеєю, поїхав у Польщу на стажування. А коли повернувся, вирішив створити щось подібне в себе, але наштовхнувся на бюрократичні перепони. Хотів взяти землю в низинці, заболочену – не дали. Сказали, що потрібно нарощувати площі цукрових буряків, тримати худобу. А ягоди в нас у лісах ростуть. Тож взяв 15 гектарів землі біля шахтарського селища. Перший рік пропрацював собі у збиток, люди вирощене крали з поля. А от вже наступного року отримав по 360 центнерів з гектара цукрових буряків та по 45 – пшениці. Вклав у цей врожай багато праці: цілісіньку зиму возив на поле торф, гноївку, тобто удобрював. Мені часто говорили: “Куди ти, житель міста, лізеш?”
Зараз фермерське господарство Демковського обробляє 50 гектарів землі. В основному займається овочівництвом – вирощує картоплю, моркву, столовий буряк, капусту пекінську і білокачанну, для сівозміни – цукрові буряки, ячмінь, пшеницю, кукурудзу, квасолю.
– Був випадок, що я взяв в оренду забур’янену землю, ніхто не вірив, що там щось виросте. Посадив пекінську капусту. Прийшов колишній інженер колгоспу, покрутив пальцем біля скроні, мовляв, в тебе клепки нема. Однак, коли через деякий час побачив вироблене поле, та ще й капусту гарну, забрав свої слова назад. За землею догляд потрібен, тоді буде результат, – переконаний Валерій Антонович.

Врахувати ризики хазяї не можуть

– Але для зберігання овочів потрібні сховища?
– Мені з цим пощастило. Орендував склади запущеної овочевої бази в Нововолинську. А з часом їх викупив. Хоча іноді, навіть маючи овочесховища, можна втратити кошти – інколи ціни на овочі восени вищі, ніж навесні.
– Чи може селянин врахувати ризики?
– Ні. Ніхто не знає, що його чекає сьогодні чи наступного року. Селянин залежить, насамперед, від погодних умов, не може спрогнозувати, чи не буде перевиробництва продукції. Є ризик купити неякісне насіння. Один мій знайомий посіяв пекінську капусту, а коли виростив, то всередині вона була чорна – підсунули неякісне насіння. Водночас не можна наперед запланувати, що ж сіяти, на що буде попит. Ринки збуту доводиться шукати самим фермерам. Хоча якби ми були більш згуртованими, то легше б працювалося. Мабуть, варто в кожному районному управлінні сільського господарства чи при сільських радах посадити людину, яка б знала ситуацію, скільки є товаровиробників, щоб їх об’єднати в кооперативи овочівників, картоплярів, тих, хто займається молоком і м’ясом. Отоді можна організовано шукати збут продукції. На Волині понад 800 фермерів, а якщо сюди додати одноосібників? То велика сила. І не треба думати, що “моя хата скраю” – тоді буде толк.
Валерій Демковський переконаний, що й держава має дбати про селян не на словах, а на ділі. Регулювати ціни на пальне, добриво. Покінчити із забороною продажу зерна за кордон, бо від цього господарники втратили мільярди гривень. Але чи почують селян “зверху”? А поки що Валерій Антонович готується до весни. Знову потрібно садити-сіяти...

До теми:

Уряд тільки робить вигляд, що спілкується
з господарями
У цьому переконаний Олег Галасун, фермер із села Чаруків Луцького району. В грудні він побував у Києві на зустрічі з міністром аграрної політики. Однак запевняє, що уряд тільки робить видимість, що прислуховується до думки селян.
– В Київ з’їхалося кілька десятків фермерів. Зауважу, що відмінності між донецькими і волинськими нема: всі хочуть працювати чесно і щоб був збут продукції, щоб села розвивалися. Однак вже зараз насторожує ситуація, що в Україні створюються великі агрохолдинги, які можуть поглинути дрібних господарників. Якщо селянин зникне як виробник, загине і село. Тож настав час об’єднатися.
– Наприклад, у нас в області є п’ять різних громадських організацій аграрного спрямування. Тож чи не пора вже увійти всім в раду агровиробників? У деяких країнах закони не приймаються, якщо на те немає погодження з селянською радою. Лише так ми зможемо впливати на закони. Інакше будуть проблеми. Адже, як я помітив, декому із чиновників у Києві потрібно по годині доказувати, які проблеми існують на селі. Вони не знають реальної картини. Дрібного господарника взагалі не підтримують. Дивує й те, що в нас збайдужілий народ. Зауважте: у нас жодного депутата в обласній раді від фермерів-господарників немає. За кого голосують люди? За тих, хто обіцяє манну з неба? А чому не за тих, хто працює, не покладаючи рук, і хоче села бачити багатими, квітучими, а не спитими?
Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>