Будинок, який ніколи не був у ЖЕКу

Будинок об’єднання “Едельвейс” дає раду собі сам

Будинок об’єднання “Едельвейс” дає раду собі сам

Мешканці новобудови у Володимирі-Волинському перші в місті у 2004 році створили об’єднання співвласників житлового будинку. Назву дали йому незвичну, але гарну “Едельвейс”. Багато хто тоді з саркастичною усмішкою говорив: “Пропадуть вони без ЖЕКу”, а зараз заздрять. Мало того, навіть жильці іншого будинку просяться у “прийми”, бо бачать, що все у сусідів робиться вчасно і якісно.
Коли цей будинок, зведений для військовослужбовців, здали в експлуатацію, його жильці зібрали збори і вирішили відмовитися від послуг державного комунального підприємства і самостійно давати всьому лад.  Головою об’єднання обрали Георгія Богдана. Він збирав потрібну документацію, оформляв все юридично. Призначили й бухгалтера, який стежив за фінансовими справами, контролював надходження та витрати коштів. Щороку проводилися збори, на яких аналізували зроблене та переобирали голову. З 2008 року керувати “Едельвейсом” жильці доручили колишньому військовослужбовцеві Олегу Шабловському. Звиклий до порядку та дисципліни, Олег Тимофійович господарює справно. Саме тому жильці йому вкотре довіряють віжки управління своїм будинком. А це справа нелегка. Влітку треба дбати про вивіз сміття, взимку – про розчищення снігу. Виникають проблеми з каналізацією – сам закачує рукави і стає до роботи.
– Щоб викликати спецмашину, треба заплатити 250 гривень, а таких грошей в нашому бюджеті нема, тому шукаю інший вихід. В будинку є 52 квартири. Власники сплачують по 60 копійок за метр квадратний. В кого більша квартира, той має платити більше. В середньому в місяць виходить 2,5 тисячі гривень. В під’їздах постійно вивішуємо банківські звіти, щоб люди бачили, куди пішли їх кошти. Ми ніколи не були під опікою житлово-комунального господарства, тому не знаємо, яке в них обслуговування: гірше чи краще. Нема нам з чим порівнювати. Але мешканці не нарікають на роботу нашого об’єднання, значить, все гаразд, – каже Олег Тимофійович.
Штат “Едельвейса” маленький, всього лише троє працівників – “управдом”, бухгалтер і техпрацівник, який є і сантехніком, і прибиральником. Звичайно, їм допомагають усі мешканці квартир, які дружно виходять на суботники. Активними помічниками є полковники у відставці Микола Харченко та Богдан Плисюк. Разом облаштували дитячий майданчик, навезли малечі піску. А для дорослих планують побудувати альтанку.
Влітку жінки засівають різними квітами клумби, землю для яких привозили на велосипедах. Чоловіки посадили на прибудинковій території фруктовий сад. Саджанці купували на ринку, дехто в селі у родичів викопував молоденькі яблуньки та вишні. “Ніхто не свариться, де чиє дерево. Влітку ягодами ласують наші діти”, – посміхаючись розповідає Світлана Шабловська.
Жильці цього будинку вміють не лише працювати дружно, а й відпочивати. Напередодні новорічних свят прикрашають ялинку, яку посадили на клумбі. Хтось приносить з дому іграшки, хтось – дощик чи гірлянду. Тому й зустрічати Новий рік веселіше всім гуртом біля своєї зеленої красуні.
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>