«Ми за каналізацію, але не у нашому дворі!»

Тетяна ВИЖЕВЧУК вже 37 років виносить нечистоти відрами

Тетяна ВИЖЕВЧУК вже 37 років виносить нечистоти відрами

Скарга, яка надійшла від жителів міста Ківерці, вразила кількістю зібраних підписів. 170 осіб просили «захистити» їх від кількох особливо впертих ківерчан: «Для подальшого будівництва мережі каналізації необхідно встановити каналізаційно-насосну станцію (КНС). Однак роботи не розпочинаються, бо мешканці будинку №29 по вулиці Незалежності проти того, щоб колектор розмістився біля їхнього будинку. Через них добра справа може канути в Лету».
З другого поверху – в туалет на вулицю
Не секрет, що у Ківерцях, незважаючи на статус міста, не скрізь є централізована каналізація. Центральна частина (вулиці Незалежності, Ковельська, Паркова, Киричука, Сінкевича) з ошатними кількаповерховими будиночками – не виняток. Тут скрізь прокопані стічні рівчаки, а вигрібні ями – на кожному п’ятачку.
Біля будинку №34 на вулиці Незалежності потрохи зростає натовп. Люди діляться своєю бідою. Із під’їзду саме вийшла жінка з величезним відром помиїв.
– Подивіться, як я мучуся вже 37-й рік, – обурюється Тетяна Вижевчук. – З другого поверху зношу. У туалет – на відро, руки помити – над ним.
– Ми про будівництво КНС почули ще влітку, мер Ківерців два рази збори проводив. Та нехай би у нас в дворі її ставили, ми б і слова не сказали. Хіба може бути щось гірше за оті вигрібні ями і вулиці, залиті нечистотами? І чого ті вперлися? – дивується її сусід Петро Вілінець.
«Ті», тобто мешканці будинку №29, налаштовані не менш рішуче. І теж пишуть скарги, наприклад, головному са-нітарному лікарю у Волинській області: «Нам обіцяють зробити каналізацію. Але справедливу тривогу у нас викликає запланована побудова станції перекачки в оточенні багатоквартирних будинків. Її цілодобова робота буде вкрай негативно впливати на відпочинок, здоров’я і життя людей... Ми категорично проти. Просимо запобігти незаконному будівництву станції».
Комітет активістів-опозиціонерів очолюють, як не дивно, місцеві депутати: лікарі Борис Волошин і Дмитро Дремух. Борису Волошину і справді болить ситуація: він із сім’єю живе у тому будинку, на прибудинковій території якої за планом має встановлюватися колектор:
– Це ж день і ніч будуть гудіти мотори! А раптом відключать електроенергію – що тоді? Нечистоти через верх підуть, смердітиме жахливо. Чому саме наш будинок має страждати? Нехай міська рада будує КНС в іншому місці. Вони в центрі міста збираються поставити порохову бочку! І якщо тим 170 людям, які написали до вас у газету, так хочеться цивілізації, то нехай будують перекачку у себе в дворах!
Дмитро Дремух рішучості свого колеги не мав. На більшість запитань знизував плечима. Із зацікавленням прочитав копію своєї ж скарги до головного санітарного лікаря. Виявилося – вперше її бачить, бо не підписувався! І, нарешті, насамкінець дав зрозуміти, що його хата скраю, бо у 29-му будинку він «взагалі-то вже давно не живе»…
Проте обидва слуги народу палко переконували мене, що вони не проти, аби в Ківерцях нарешті з’явилася каналізація. Тільки «за»! Але починати її будівництво треба НЕ на території саме їхнього будинку!

«Почнеш копати – кинуться під трактори»
– Будівництво каналізації – це дуже дороге задоволення, – коментує ситуацію міський голова Володимир Жгутов. – Ми ще у 2008 році провели усі розрахунки, вартість проекту – 38 тисяч гривень. Спеціалістами була визначена найнижча точка у цій частині Ківерців, де можна розмістити насосну станцію – без неї не відбуватиметься перекачка стоків у існуючу централізовану систему водовідведення. Шукати зараз інше місце – нереально, потрібно переробляти весь проект, а це час і гроші. Клапоть, де плануємо розмістити КНС – це землі резерву Ківерців. Насосна станція є, кошти з області вже виділені (299 тисяч гривень) і їх потрібно використати до 1 січня 2011 року, інакше заберуть і віддадуть в інше місто. Певно що, у рамках закону ми ще місяць назад могли б пригнати трактори і вбудувати КНС. Стримує саме людський фактор. Не хочеться починати із скандалів, особливо коли нам погрожують кидатися під трактори…
До речі, санепідемстанція Ківер-цівського району повідомила, що будувати КНС на прибудинковій території будинку №29 можна. Адже залежно від потужності очисних споруд, санітарно-захисна зона має становити 20 метрів. А в дійсності там таки більше.
І чи такий страшний цей колектор, яким його змальовували? Головний інженер комунального підприємства «Луцькводоканал» Сергій Строк побоювання мешканців 29-го будинку не підтвердив. Мовляв, сьогоднішні технології дійшли такого рівня, що робота КНС дискомфорту для людей не завдасть. Насоси закопуються під землю, зовні – це два люки і електрощит. Дизельна станція, яку можна поставити на випадок відключення електроенергії, не дасть зупинитися колектору, тому і не буде неприємного запаху. Такі насоси лучани приватно у себе в дворах ставлять – і не скаржаться.
Близько 1000 жителів Ківерців, плюс 30 комунальних та державних підприємств усе ще виглядають ту «ци-вілізацію» – каналізацію. Перестрибують стічні рівчаки із нечистотами, копають вигрібні ями, будують туалети на вулиці і з другого поверху підтюпцем бігають туди справляти нужду – картина у дусі ХХІ століття? Певно, опозиційному будинку №29 всього на шість квартир таке життя подобається. А може ліпше знайти компроміс замість власної вигоди?
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>