Ніхто з політиків не провів бабу Параску в останню путь

26 листопада відійшла у вічність Параска Василівна Королюк або просто – баба Параска, яку свого часу назвали символом Помаранчевої революції. На майдані Незалежності вона несла “варту” з першого до останнього дня.

 

Фото з 65-річною жителькою села Дорогичівка Заліщицького району тоді обійшли півсвіту. Вона потрапила у близьке оточення Ющенка, Тимошенко, Катеринчука, Луценка, Стецьківа…
Популярність бабці була великою й після 2004 року, адже Параска Василівна регулярно давала інформаційні приводи для журналістів, коли їздила за Ющенком по країні, мирила його з Тимошенко, дарувала власноруч вишиті сорочки і рушники відомим політикам. У серпні 2005 року Ющенко нагородив Парасковію Королюк орденом Княгині Ольги III ступеня, почесним знаком “Гвардія революції”. 31 березня 2007 року вона вступила до НСНУ…
Ідилія обірвалася 10 грудня 2008 року, коли Парасці Королюк не дозволили покласти квіти до пам’ятника В’ячеславу Чорноволу у Києві. Охорона Ющенка не пустила “символ” Майдану до пам’ятника, ба – навіть побила літню жінку, зламала ребро… Параска Василівна довго лікувалася у елітній київській “Феофанії”, де найчастіше її провідував Микола Катеринчук. Про смерть баби Параски, до речі, першою повідомила прес-служба очолюваної ним Європейської партії. Причиною смерті 71-річної жінки, за інформацією ЗМІ, стало “захворювання хребта”.
Параски Василівни скрізь “було повно”. Попри часті поїздки до столиці, вона не забувала й про своє село. Її стараннями у Дорогичівку провели газ, відновили роботу цегельного заводу (бабця потурбувалася про ліцензію). Мріяла Параска Василівна, щоб дороги у її селі стали “людськими”, та не дочекалася.
За словами рідних, баба Параска хотіла поїхати на нинішню річницю Дня Свободи (22 листопада) до Києва. Але була геть слабою, останні три тижні лежала у лікарні. “Вранці 26 листопада ми забрали бабцю додому, – повідомила онука Мар’яна. – О 21.30 вона померла”.
Похорон Параски Королюк відбувся у неділю, 28 листопада. Дочки покійної хотіли покласти до труни легендарну помаранчеву куртку, в якій бабуся вистояла весь Майдан, але не знайшли її. Поклали натомість букет помаранчевих квітів – цей колір Параска Василівна любила понад усе.
Ніхто із політиків, яким баба Параска, мерзнучи на Майдані, пожертвувала частинку душі і здоров’я, не приїхав віддати останню честь цій неординарній жінці. Із політичних партій, крім Європейської, співчуття на офіційному сайті, правда, висловила ющенківська “Наша Україна”.
Світлана Клос,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>