Схимник особисто знав преподобного Кукшу

Схиархимандрит Олексій

Схиархимандрит Олексій

Коли розпитувала про особливості Велимча, всі в один голос заявляли: “Наше село повністю православне. Де ще такі знайдете?” А дехто, подумавши, додав: “І церкву ніколи не зачиняли, і заступника на небі ми маємо з нашого села, який завжди молився про наш край”.
І це справді так. Настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Сергій Кравець каже, що церкві вже 200 літ і вона ніколи не була закрита. Тобто молитва тут линула постійно, що дуже важливо.
– Ми знаходимося під покровом Божої Матері. Маємо свої святині, – додає батюшка. – Наприклад, Почаївську ікону Божої Матері в 1907 році замовили аж у Почаєві. Всім селом її пішки принесли на Волинь. Два роки тому цей спускний образ обновився, і віруючі ікону дуже шанують.
А щоб не було православним тісно в храмі, збудували ще один – на честь 12 апостолів, де служить протоієрей Сергій Харковець. Люди підмітили, що він велику увагу приділяє вихованню маленьких велимчанців.
Місцеві жителі гордяться, що саме у їхньому селі народився схиархимандрит Олексій (Філозоф), який помер у 2000 році. Він був монахом Свято-Миколаївського монастиря у Мильцях, що в Старовижівському районі. Обитель радянська влада закрила у 1948 році. І отцю Олексію довелося перейти в монастир у Рівненську область, а згодом – в Одеську. Він служив у храмі, куди приходив молитися відомий лікар Володимир Філатов. Батюшка його сповідав і причащав перед смертю. Отець Олексій знав особисто і спілкувався з преподобним Кукшею. Помер схиархимандрит в Івановській області в Росії. До речі, дату смерті передбачив, сказавши, що помре в такий день, який буває не кожного року – 29 лютого. Нині мощі відомого земляка велимчан (як він і заповідав) покояться у милецькому монастирі в одному з храмів. Люди розповідають про факти зцілень.
– Пробувши в землі, його тіло нетлінне. А щоб підкріпити святість, мають відбуватися чудеса. Можливо, треба, щоб пройшов час. Деяких святих канонізовували через 70-100 років після кончини. Але що отець Олексій допомагає людям по їх молитвах – це факт, – додав протоієрей Сергій Кравець.
Марія ДУБУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>