Їдуть на море, а купаються… в джерелі

Тут гаряча вода – безкоштовно

Тут гаряча вода – безкоштовно

На Арабатську стрілку, що в Херсонській області, щороку приїжджає кілька тисяч відпочиваючих не лише зі всієї України, а й з Росії та Білорусі. Манить їх сюди не лише мілке й тепле Азовське море, а й цілющі грязі озера Сиваш та гаряче джерело поблизу села Щасливцево. Щодня десятки людей купаються в гарячій воді, яка має зміцнити здоров’я, та лікарі застерігають – вона підходить не всім. За час мого відпочинку тут сталося кілька прикрих випадків.
Лікувальне гаряче джерело з температурою води 45 градусів на Арабатській стрілці знайшли випадково, коли в 60-х роках тут шукали нафту. Геологи натрапили на величезне підземне озеро, яке лежить під всією Арабатською стрілкою. Воду з нього почали використовувати для оздоровлення людей і збудували новий бальнеологічний водолікувальний санаторій, де під наглядом лікарів проводяться певні процедури. В кінці 80-х за селом Щасливцево пробурили пробну свердловину, з якої почала бити гаряча вода такого ж мінерального складу, але зі значно вищою температурою – 82 градуси. Поблизу лише будуються висотні здравниці, тож поки люди безперешкодно купаються в цьому окропі. Звичайно, ніяких інструкцій, а тим більше лікарів там і близько нема. Тож коли молода жінка, яка лише ступила в джерело, втратила свідомість, то всі шукали по сумках мінеральну воду, щоб її відлити. 70-літня Олена Іванова з Мурманська з Росії одною з перших кинулася на допомогу, а згодом розповіла, що кілька днів тому стало погано й поважному чоловіку, який довго сидів у джерелі.
– Він приїхав відпочивати сюди з 10-літньою внучкою. Обоє залізли в гарячу воду, а згодом чоловік відчув, що почало тиснути серце. Його вивели на берег, викликали медиків, які одразу забрали пенсіонера в лікарню, сказали, що у нього передінфарктний стан. А дівчинку взяли під опіку незнайомі люди. Ось так відпочили, – хитає головою пенсіонерка.
Бабуся розповіла, що вже чотири роки поспіль з чоловіком приїжджає сюди. Їх навіть не лякають три доби, проведені у поїзді.
– У вас тут краса. В Росії такого нема. Я, як покупаюсь у морській водичці, помажусь грязями, то цілий рік про хвороби не згадую, – бадьоро всміхається.
Проте не варто забувати, що лікуватися потрібно з розумом, не використовувати цілющі властивості природи понад міру. Гаряча вода в джерелі містить багато брому, що добре лікує вегето-судинну дистонію, захворювання центральної нервової системи, хронічні жіночі хвороби, допомагає при псоріазі. Юнка з Білорусі нею вилікувала важку шкірну хворобу. Науковцями доведено, що приймання таких ванн має обезболюючу, протизапальну дію, поліпшує циркуляцію крові. Але категорично заборонено купатися в джерелі тим, хто має слабке серце, глаукому, інфекційні хвороби. Жінкам у другій половині вагітності також не варто оздоровлюватись таким методом. Та більшість відпочиваючих про це ніколи не чула, ось тому й трапляються прикрі випадки. Поряд нема жодного медика, а купання в джерелі безкоштовне, от і використовують люди його по повній програмі, не задумуючись, що можуть нашкодити собі…
Попід цементованим парканом, яким огороджено джерело, місцеві мешканці продають у пластикових пляшках рапу та грязі з озера Сиваш. За рахунок природного випаровування концентрація солі в морській воді тут збільшується в 16 разів. А грязі, які збирають в Сиваші, допомагають при більше двадцяти різних хворобах. За півторалітрову пляшку в’язкої чорної суміші продавці просять 15 гривень. Одразу ж ескулапи-самоучки дають консультації, як її наносити, коли змивати і кому вони допомагають. Лікувальним властивостям грязей завдячують ті, хто має виразку, часто підхоплюють будь-яку простуду, жаліються на болі в суглобах. Не можна наносити цю чорну масу на тіло в ділянці серця, а також на голову та шию.
Того, хто вперше приїхав до гарячого джерела, а згодом пішов до моря, можуть здивувати чорні-чорнющі чоловіки, жінки й навіть діти, які ходять по пляжу. Ну, ніби якесь африканське плем’я тумба-юмба. А насправді це відпочивальники так лікуються. Потім стрибають в море й там змивають з себе грязі. Кожен на свій лад розхвалює їх цілющі властивості й кожен правий. Відпочинок на Азовському морі та Арабатській стрілці, без сумніву, принесе всім чимало позитивних емоцій, оздоровить тіло й душу, та все ж не варто забувати про те, що в усьому потрібно знати міру.
Руслана ТАТАРИН,
Херсонська область
Фото автора

«Мундир» з лікувальних грязей

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>