Музей у стародавній брамі – за власні кошти

Ентузіаст Михайло КОСИК

Ентузіаст Михайло КОСИК

Древнє містечко Сатанів Городоцького району Хмельницької області має надзвичайно цікаву історичну спадщину. Деякі пам’ятки архітектури, які збереглися донині, – унікальні. Це єврейська синагога 1532 року, фортеця над Збручем, древній монастир, заснований у 839 році, єврейське кладовище – друге в світі після чеського за давністю поховань, скульптура скорботного Ісуса – перший пам’ятник подіям визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького.

Привертає увагу неподалік річки Збруч напівзруйнована міська брама, зведена у 1553 році. У містечку знайшовся ентузіаст, який взявся за власні кошти її відновлювати і планує відкрити приватний музей.
– Цю міську браму ще називають Кам’янець-Подільськими воротами, – розповідає місцевий підприємець Михайло Косик. – Останню реставрацію робив польський князь Синявський у 1724 році, навіть напис зберігся на стіні. Ми взяли це приміщення в оренду на 49 років, адже воно стільки часу просто розвалювалося. На другому поверсі за багато літ запустіння повиростали величезні дерева, довелося їх корчувати. Хочемо зупинити руйнацію історичної пам’ятки, де необхідно – просто підмурувати. Адже на реставрацію потрібні величезні кошти. Держава в цій справі не допомагає, але добре, що хоч не заважає. Після війни не вистачало будівельних матеріалів, і тодішня влада дозволила розібрати частину стародавнього муру, – бідкається пан Михайло.
За словами підприємця, на цій території він планує відкрити готельний комплекс “Стара фортеця”, а на першому поверсі стародавньої брами буде музей та виставковий зал. Вже виготовляють проектну документацію.
Подільський підприємець Михайло Косик, на відміну від наших можновладців, не кричить про любов до України, а робить цілком реальні кроки для її розбудови. Як патріот свого рідного селища, переконаний – у Сатанова є велике майбутнє. Адже до 1963 року він був районним центром. У мальовничому і гарному містечку працювали підприємства, жителі мали роботу, народжувалися діти. Нині Сатанів – невеличке депресивне селище, проте щедро обдароване унікальною збручанською водою, аналогів якої немає у світі. Недарма цю курортну зону називають Подільською Швейцарією. Наразі Сатанову потрібні державна підтримка та інвестиції, тоді селище стало б привабливим для туристів. Найголовніший крок до цього – отримати статус міста-курорту державного значення.
Кость ГАРБАРЧУК,
Хмельницька область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>