Продовження. Початок у №16-20
Голодали, прославляючи «советскую власть»
З літами все частіше подумки повертаюся в той далекий травень повоєнного 1947 року. Якщо у когось й залишилось якесь збіжжя, то його нечищеним і навіть неподрібненим варили, домішуючи в оте вариво листя лободи, кропиви, липи або щавлю. Від постійного голоду темніє в очах, болять животики, паморочиться голова. А так довго ще чекати до вечора, коли мама подоїть корову і піднесе до обличчя дійницю з теплим, запашним молоком.
З тої пори минуло більше шести десятків літ, а й досі пам’ятаю тепле шумовиння молока, яке лоскоче ніс. Голод впевнено ще із зими підступав до кожної оселі. Танули продовольчі запаси, тривога і відчай охоплювала людей. Ще жили в пам’яті дорослих події жахливого 33-го року.
І дорослі, і діти, ніби змовились – усі уникали розмов, які нагадували б про їжу. Навіть учителька на уроках арифметики свідомо змінювала умови задачки з “яблук” на “камінці” або “полінця”, які взимку носили під пахвою до школи, щоб не замерзнути там. Баба Наталка, посилаючи маму в погріб за картоплею, говорила: “Візьмеш оту купку, що в кутку ближче до діжки”. Кожна картоплина, навіть найдрібніша, була вирахувана нею, розкладена на купки, кількість яких дорівнювала кількості днів, що залишилися до нового урожаю. Розміри купок були й такі, які передбачали свята і найбільш напружені, трудові дні. На обліку була кожна картоплинка, кожна мірка пшона, жита, борошна. На щастя, з кожним днем прибувало лободи, кропиви, щавлю. А жінки, повертаючись вечорами з колгоспного поля після виснажливої праці, виспівували:
Гори збіжжя перемололи в борошно оці жорна, оці дві приковані одна до одної найпотрібніші на той час людям речі. Яке то щастя було, коли мали що молоти на них!
Comments: |