До Будинку культури вхід заборонено

Давно тут не було концертів

Давно тут не було концертів

Велетенське приміщення в центрі Теслугова, що у Радивилівському районі, колись, безумовно, було окрасою села. Нині воно служить прихистком для п’яних компаній, яких не лякає табличка над дверима “Вхід заборонено. Аварійний об’єкт”. Чи думали колись ті, хто зводив просторий Будинок культури, який розрахований на 600 місць, що відвідувати його заборонять?Колони гордо підпирають стелю у фойє, навколо кружляють голуби… Романтика. Якщо не брати до уваги те, що всюди розкидане сміття, вибиті вікна. Така собі хатинка без вікон, без дверей, де колись було повно людей і називали її величаво – Будинок культури. Розміщений поруч з сільською радою, поштою. На очах у місцевої громади він ріс, працював, а коли через протікання даху “захворів”, люди замість того, щоб рятувати осередок культурного життя, почали його добивати. Різали й розтягали по хатах радіатори опалення, стільці, не обминули вікон та дверей… А тепер нарікають, що нема в селі клубу, молодь сидить в барах.
– Ви напишіть-напишіть, що таке приміщення пропадає, а наші діти змушені ходити на танці в інше село. Розікрали такий хороший клуб, – обурюються жіночки, які стояли біля пошти.
– А хто розікрав, хіба не ваші люди? – перепитую.
– Та наші, – неохоче погоджуються. – Але якби за ним хтось дивився, то цього б не сталося. Де таке бачено, під носом в сільської влади рознесли по частинах добротне приміщення.
Нинішній сільський голова Теслугова Богдан Шаблій лише два роки на цій посаді. Він не заперечує того, що насамперед самі теслугівці допомогли тому, що Будинок культури блимає вибитими шибками.
– Тоді ніхто вчасно не зупинив їх, пустили все на самотік, і ось сьогодні такі плачевні результати. А колись до нас приїжджали відомі артисти, навіть Назарій Яремчук виступав. Будинок культури знаходиться на балансі сільської ради. Ми хочемо частину його продати, а фойє відремонтувати й там проводити дискотеки. Вже були бажаючі його придбати, але, побачивши, що приміщення досить велике й потребує чималих капіталовкладень, відмовлялися, – розповідає Богдан Григорович.
Сподіватись на підтримку держави марно. Не врятують культурний осередок селян і місцеві чиновники, відповідь у всіх одна – нема коштів.
Начальник відділу культури й туризму Радивилівської РДА Сюзанна Клюй зазначає, що утримувати таке велетенське приміщення при нинішньому фінансуванні неможливо. У сільському бюджеті нема коштів іноді навіть на заробітну плату, тому чимало культпрацівників у районі працюють на неповну ставку.
Місцевий житель Микола Ляшун кілька років тому, на прохання колишнього сіль-ського голови, на добровільних засадах місяць наглядав за недіючим Будинком культури. Ніхто не оформляв його на посаду сторожа, не звітував про наявні товарно-матеріальні цінності, і чоловік відмовився від зайвого клопоту на голову.
– Треба було офіційно оформити якусь людину, щоб дбала про Будинок культури, але в сільській раді на це не було коштів. Ви самі бачите, що в нас робиться з приміщеннями, які не мають господарів. Тож нема нічого дивного, що хоч на дверях і був замок, а з середини все розікрали. Згодом виламали й двері, – печально розповідає дядько Микола.
Єдиним, хто ще може врятувати Будинок культури від розбирання його по цеглині, – новий власник, та поки що сільській владі не вдається його знайти.
Руслана ТАТАРИН,
Рівненська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>