Не хотіла бути ані медиком, ані педагогом

Раїса ФЕДОСОВА

Раїса ФЕДОСОВА

Раїса Федосова вже більше 20 років трудиться у Луцькому базовому медичному коледжі. А перед тим викладала в школі математику у старшокласників. Хоча в дитинстві на запитання “Ким вона хоче бути?” завжди безапеляційно заявляла: “Тільки не медиком і не педагогом!” Але, судячи із нагород і відзнак, Раїса Іванівна просто відмінний спеціаліст у цих галузях. До того ж, непересічний, отримала звання заслуженого працівника освіти України.Про те, що Раїса Іванівна педагог з великої літери, свідчить і той факт, що її не забувають учні, яких вона вчила ще два десятки років тому. Наприклад, нещодавно знову приходили вітати її з днем народження. Завітали, як розказує з гор-дістю пані Раїса, майже всім колишнім класом.
– У Луцький медколедж я прийшла методистом, – згадує Раїса Іванівна. – А через три роки, коли звільнилося місце заступника по навчальній роботі, директор запропонував мені теж взяти участь у конкурсі, який проходив у формі виборів. Я, на диво, перемогла. Спочатку було важко, адже до того працювала лише на рядових посадах, а тут відразу потрапила на керівну – першим заступником директора.
– Тобто довелося полюбити і медицину, про яку Ви колись і думати не хотіли?
– Так ось виходить (сміється). Я тепер поєдную все відразу: у студентів на базі дев’яти класів викладаю математику і керую навчальним процесом всього медколеджу. Маємо дуже хороший колектив, який періодично поповнюється нашими ж колишніми студентами. Вони вступають у медколедж, показують блискучі знання, стають кращими випускниками. А ще дуже горджуся тим, що наші студенти завжди здобувають призові місця у конкурсах фахової майстерності. Переможці мають можливість автоматично вступити в медінститут.
– Від багатьох чула, що конкурс у ваш навчальний заклад немаленький?
– Те, що в основному до нас потрапляють розумні діти – це факт. Учні, які на відмінно вчилися у школі і тому можуть вибороти конкурс у два і більше абітурієнти на місце. До того ж, ми стовідсотково працевлаштовуємо тих, хто навчається на державному замовленні. І дуже уважно вивчаємо потребу медичних працівників в області. Готуємо лаборантів, фельдшерів, акушерів, медсестер, фармацевтів. Але може статися так, що, наприклад, ринок пересититься лаборантами, і ми відразу припиняємо набір на цю спе-ціальність. А починаємо набирати санітарних фельдшерів, бо вони якраз потрібні на ринку праці. Було й таке, що, за погодженням охорони здоров’я, два роки здійснювали підготовку спеціалістів зі стоматології ортопедичної. Тобто не йдемо по протоптаній доріжці, а намагаємося вловлювати усі настрої ринку.
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>