Яблуневими садами та полуничними плантаціями

Станіслав ТКАЧ

Станіслав ТКАЧ

У Рівненській області розпочалася реалізація надзвичайно цікавого проекту Європейського Союзу: “Соціально-економічний розвиток районів, забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Виділено 500 тисяч євро, щоб у селах Володимирецького району виросли яблуневі сади та полуничні плантації. Таким чином європейці сподіваються покращити екологічну ситуацію у потерпілих районах і допомогти людям. Як з’ясувалося, не так просто було знайти учасників. Поліські селяни дуже недовірливо до цього поставилися. Саджанці і безкоштовно? Щось тут не те. Знову хитрі європейці хочуть нас надурити? 

Автор проекту – депутат Рівненської обласної ради Оксана Заліпська, яка очолювала управління у справах захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:
– Звернулася в комітет ядерної безпеки Європейської комісії. Ми шукали якісь додаткові можливості для підтримки наших людей у забруднених районах. Розробили програму і відправили її на розгляд. Два роки тривали різноманітні узгодження. І у 2009-му вже розпочалася практична реалізація. Вирішили зупинитися на одному, Володимирецькому районі. Провели відповідну роз’яснювальну роботу, але наші люди не вірили, що їм безкоштовно пропонують саджанці яблунь чотирьох сортів, ягідні культури: порічки, агрус, смородину і розсаду полуниці. Приїжджали експерти проекту з Німеччини та Голландії і провели навчальні семінари.
Перший заступник голови Володимирецької районної державної адміністрації і керівник робочої групи Петро Вакуліч розповів про конкретні кроки та певні труднощі в реалізації цього проекту:
– Як не дивно, але найважче було знайти охочих, ми більше року переконували людей. На сьогоднішній день – зголосився 71 чоловік, хоча вимога Євросоюзу – мінімум 80. Ми збирали сільських голів і просили переконувати своїх односельчан. І зголосилося чимало бажаючих з Володимирця, Канонич, Собіщиць і Зеленого. Ми вже отримали вісім італійських тракторів і першу партію саджанців.
Найбільше учасників цього проекту в селі Собіщиці, навіть сільський голова Станіслав Ткач проявив ініціативу, щоб особистим прикладом спонукати односельчан:
– Наші мешканці досить скептично сприйняли цю пропозицію: брати саджанці або розсаду і все цілком безплатно. Люди не хотіли вірити, що їм хтось дає просто так. Бояться, що потім обкладуть податками. Коли сільських голів запросили на семінар і дохідливо роз’яснили, що проект на межі зриву, я сам підключився до справи і загітував у своєму селі 14 надійних людей.
Нам дають саджанці та розсаду, навчили на семінарах, як правильно їх вирощувати. Вже завезли мінеральні і органічні добрива, спеціалісти зробили аналіз землі. Їхні умови: полунична плантація повинна бути не меншою 10 соток. Якщо сад, то не менше 50 соток. Від нас вимагається дотримуватися всіх вимог та рекомендацій. Європейці будуть два роки проводити моніторинг. Мета – навчити поліських селян займатися на науковій основі садівництвом та городництвом і таким чином допомогти виживати. Це не бізнес-проект, саджанці і навіть добрива – українські. Тільки бери і працюй.
Кость ГАРБАРЧУК,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>