Печемо смачну паску
Підпис відсутній
Тим, хто лишень набирається досвіду у випіканні паски, пропонуємо дуже смачний рецепт, випробуваний роками. Кажуть, хто хоч раз її скуштував, пече таку завжди.Продукти: 1 л пареного молока, 3 склянки цукру, 10 яєць (5 цілих і 5 жовтків), 1 склянка топленого вершкового масла, 1 склянка сметани, 1 склянка олії, 100 г дріжджів, 1 чайна ложка солі, цедра 1 лимона, просіяне борошно – скільки ввійде (приблизно 2 кг), родзинки або цукати (можна придбати готові) за бажанням.
Підготуйте велику каструлю або емальовану миску (для тіста), міксер, 2 глибокі миски, форми для пасок – циліндричні ємності із пласким дном з вогнетривкого матеріалу (можна придбати у супермаркеті або на базарі, згодяться й каструльки, літрові емальовані горнята, високі консервні банки (без білого покриття всередині), пергамент або фольгу, велике деко (можна й без нього).
- Масло покладіть у металеву мисочку і розтопіть, нехай охолоне. Сметану залишіть у кухні, щоб була кімнатної температури, молоко підігрійте на плиті або в мікрохвильовій печі. Якщо у квартирі прохолодно, зачиніть двері на кухню, увімкніть духовку – тісту потрібне тепло й спокій (попросіть домашніх не заходити зайвий раз).
- Влийте в миску склянку теплого молока (не гарячого!), розчиніть у ньому столову ложку цукру й дріжджі. Додайте борошно, щоб вийшло тісто, як на млинці: рідке, без грудочок. Це – опара, накрийте її рушником й залишіть у найтеплішому місці кухні на 30-60 хвилин, щоб з’явилися пухирці.
- Відокремте білки від жовтків: 5 білків поставте в холодильник, а 5 – потім, коли додаватимете в тісто, збийте міксером на піну. Жовтки збийте міксером, поступово додаючи до них цукор, до повного його розчинення.
- Змішайте в окремій мисці до однорідності сметану, сіль, цедру і тепле молоко. Додайте суміш, що вийшла, в опару, добре перемішайте (уже не міксером, а лопаткою, краще дерев’яною). Додайте туди ж збиті жовтки і білки й перемішайте ще раз.
- Починайте додавати просіяне борошно невеликими порціями, щоразу ретельно перемішуючи тісто. Коли лопаткою стане важко місити, продовжуйте руками. Поступово влийте розтоплене масло. Тісто має бути дуже м’яким (його неможливо розкачати качалкою й воно липне до рук). Але шматок тіста, відділений від загальної маси, триматиме форму, а не розтікатиметься. Місіть, доки тісто почне відставати від боків каструлі й рук (приблизно годину). Тоді влийте олію і вмісіть її в тісто.
Тісто має займати не більше половини ємності посуду, інакше йому може не вистачити місця для піднімання. Накрийте тісто так само, як опару, і залишіть у спокої й теплі (на 2-3 год.). Воно має підійти, тобто значно збільшитися в обсязі за рахунок вуглекислого газу, що виділяється з нього.
- Через півтори-дві години зазирніть до тіста. Якщо воно підійшло, то опустіть руки в борошно, щоб “припудрити”, а потім підбийте (ретельно вимісіть) тісто, щоб воно опало (знову зменшилося в обсязі) і залишіть підходити ще раз. Тісто має підходити, як мінімум, двічі. Коли обминатимете вдруге, додайте промиті, підсушені і виваляні в борошні родзинки (цукати).
- Поки тісто доходить, підготуйте форми для пасок. Для кожної формочки з пергаментного паперу (можна з фольги) виріжте коло, ледь більше розміру денця форми (на 0,5 см), і прямокутник, завдовжки трохи більший, ніж окружність форми, а заввишки - на 5-7 см вищий від самої форми (щоб готова паска не нагадувала гриб). Змастіть “викрійки” смальцем і вкладіть у форму: спершу боки, потім - денце, притискаючи його до дна форми (край загинатиметься догори, уздовж стінок). Присипте папір борошном, панірувальними сухарями чи манкою.
- Тепер тісто не потрібно обминати, нам знадобиться його легкість. Увімкніть духовку, щоб прогрівалася. Складіть всі форми на деко (щоб зайвий раз не трясти тісто, переставляючи його з місця на місце) і починайте заповнювати їх на третину, але не більш ніж на половину обсягу самої форми, без врахування запасу з паперу). Якщо тісто залишилось – зробите другий захід. Після розкладання дайте тісту підійти ще раз – уже у формах (накрийте їх рушником). Щоб верх паски не розтріскався, дочекайтеся, щоб тісто піднялося до країв форми. Змастіть паску збитим яйцем, поставте деко із формами в духовку (температура близько 170-180 °С).
- Час випікання залежить від розміру форм. Велику паску слід пекти годину, маленька буде готова хвилин через 30. Не варто зазирати в духовку перші півгодини випікання. Поверхня готових пасок має стати гарного золотаво-коричневого кольору.
- Готові паски вийміть з форм (на рушник), потягнувши за край паперу, звільніть їх від “обгортки”, розставте на тарілки. Можна присипати теплі паски цукром-пудрою або покрити помадкою (збийте охолоджений білок з 0,5 склянки цукру-пудри, до смаку можете додати столову ложку лимонного соку). Піну розмастіть ложкою по поверхні пасок. Можна посипати паски прикрасами – вони є в продажу (колись для цього фарбували цукор і пшоно).