Надмірне вживання молока порушує обмін речовин

Здавна вважалося, що молоко є джерелом здоров’я. Та й чи не кожен із нас «виріс» на цьому продукті, адже він збагачує організм кальцієм, що необхідний для зміцнення кісток. Проте ніхто не замислювався, скільки і якого молока можна пити. А про те, що напій може бути корисним не для всіх, ніхто й гадки не мав. Про користь та шкоду молока розмовляємо з лікарем-дієтологом Рівненської обласної клінічної лікарні Людмилою Сіньковою.

– Людмило Георгіївно, яке молоко найкорисніше для організму?

– Однозначно сказати не можна, адже кожне корисне по-своєму. Козяче молоко, наприклад, багате альбуміном та глобуліном, воно корисне для дітей, може замінювати материнське. Коров’яче – легко перетравлюється. Його жири містять холестерин, який задовільно збалансований з лецитином. Молочний цукор (лактоза) у кишківнику розщеплюється на глюкозу і галактозу. Коров’яче молоко – основне джерело кальцію, який з цього продукту засвоюється найкраще. Також воно містить багато калію, що допомагає виділенню сечі при набряках. Тепле молоко легко перетравлюється у шлунку. Кобилячий надій корисний для хворих на туберкульоз та тих, у кого виразка шлунка. Таке молоко багате вітамінами групи С, у ньому менше жиру та білка, за своїми властивостями воно подібне до материнського. На жаль, знайти його нині доволі важко.

– Яка добова норма молока для людини?

– При раціональному харчуванні, коли присутні усі групи продуктів, 500-700 грамів молока або кисломолочних продуктів для дорослої людини буде достатньо. Молоко – досить поживний продукт, адже у ньому містяться і білки, і жири, і вуглеводи, а також вітаміни та мінеральні речовини.

– Чула, що молоко може спричинити певні проблеми зі здоров’ям. Чи варто обмежувати себе у вживанні цього продукту?

– Молоко «бідне» на залізо та інші кровотворні елементи. При його тривалому надмірному вживанні виникає зсув кислотно-лужної рівноваги, може порушитися обмін речовин. Цільне молоко раджу виключити з раціону або обмежити його вживання при певних патологічних станах (гострих захворюваннях кишківника, у доопераційний та післяопераційні періоди, при непереносимості цього продукту…). Вживати його сирим раджу лише тоді, коли ви на сто відсотків впевнені, що корова, з якої його надоїли – повністю здорова. Тим, хто має на молоко алергію, пити його можна лише кип’яченим та розбавленим.

– Як щодо вживання кисло-молочних продуктів?

– Вони корисні і засвоюються легше, ніж свіже молоко. Ці продукти містять менше лактози, ніж молоко, більше вітамінів групи В, а також мають антибіотичні властивості. Різні йогурти, кефіри, ряжанки, простокваші сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.

Марія МАРТИНЮК,

м. Рівне

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>