Олександр Курилюк: “Європа бачить в Україні повноцінного партнера”

Нинішня влада неухильно продовжує шлях до виконання умов для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, що красномовно засвідчує вибір нашої держави – євроінтеграція. Про це заявив у прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь» заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк у програмі «Громадський вектор».

«У світі поважають сильних, і нам усім насамперед потрібно поважати самих себе, перестати бути меншовартісними, - вважає Олександр Курилюк. - Віктор Янукович – це перший український Президент, який зробив ставку на самодостатність України. Національний інтерес – насамперед. Згадаймо, які були розмови після виборів 2010-го: куди піде Україна? Хоча прогнозували зближення з Росією, одразу було курс у Європу. Тому сьогоднішні зміни в нашій державі гідно оцінили європейські партнери. Це факт, який підтвердила остання зустріч у Ялті».

Очевидно, що Європа сьогодні змінила свою думку про Україну, зважаючи на реальні перетворення, а надто, реформування в державі нинішнім Президентом та урядом.

«Скажімо, європейці пригадують часи семирічної давнини: чому попередні керівники держави не скористалися шансом?, - резонно запитує Олександр Курилюк. - Як говорив генеральний секретар Ради Євросоюзу Хав’єр Солана: «того часу приїздиш до України і не знаєш, з ким про це говорити». Це теж було в нашій історії. І сьогодні є чітка позиція Президента, влади, ухвалюються адаптовані під євростандарти закони. Віктор Федорович говорив, що ми всі умови виконаємо, які передують асоціації. Отож, угода буде підписана».

Заступник голови ОДА в інтерв’ю журналістам наголосив, що асоційоване членство в ЄС дає величезні переваги Україні. «Ми, волиняни, це відчуємо першими, бо мешкаємо на прикордонній території». Але, водночас, нам потрібна спільна робота й після підписання договору про асоціацію.

«Ми повинні окремо працювати з країнами-членами ЄС, щоб національні парламенти ратифікували цю угоду, - зазначає Олександр Курилюк. - До України ще придивляються. І нам усім – владі, опозиції - потрібно докласти максимум зусиль, щоб популяризувати переваги нашої держави, разом відкривати Україну Європі. І зовсім неправильно буде опозиції їхати до Брюсселю й ганити нинішню українську владу, промінявши національні інтереси на політичний піар. Маємо шанс продемонструвати свій рівень політичної культури, політичного діалогу. Щоб було, як у Європі: у них є протиріччя, але вони єдині у відстоюванні державних інтересів».

Василь Кучер

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>