Грибник, як сапер, помиляється один раз

Стережіться, щоб щедроти лісу не стали смертельними

Триває сезон тихого полювання. З кінця серпня і по листопад – грибна пора. Проте саме в цей час людей підстерігає небезпека, бо тоді найбільш масово отруюються грибами.

Нараховується більше ста тисяч видів грибів. Вони мають різноманітні харчові цінності: білки, жири, подібні до тваринних, незамінні амінокислоти, вуглеводи, мікроелементи, вітаміни та інше. Незважаючи на цінність, гриби дуже важко перетравлюються в шлунково-кишковому тракті. Їх не рекомендують давати дітям до шістнадцяти років, ферментивна система шлунково-кишкового тракту яких не повністю сформована, вагітним, матерям, котрі годують груддю, людям похилого віку, а також тим, хто має хронічні захворювання системи травлення.

Гриби, як правило, розділяють на їстівні, умовно їстівні та отруйні. Отруйними можуть бути і їстівні гриби, якщо вони росли у забруднених зонах, тобто у місцях захоронення тварин, на сміттєзвалищах, забруднених мінеральними добривами, гербіцидами, пестицидами, нафтопродуктами, хімічними продуктами грунтах. Небезпечними зонами є узбіччя доріг, лісопосадки вздовж залізничних колій.

Серед отруйних грибів найнебезпечнішими є бліда поганка, мухомори. Отрута блідої поганки (суміш алкалоїдів) дуже агресивна, швидко уражує печінку, нирки, центральну нервову систему. Смертність становить, за різними даними, від 60 до 80 відсотків. До отруйних грибів слід віднести несправжнього опенька, отрута якого руйнує еритроцити крові. Не менш небезпечними є й умовно їстівні гриби: наприклад, свинушка тонка (піддубець), яка викликає в організмі аутоімунні процеси, що, на жаль, можуть призвести до смертельних наслідків.

Вирушаючи в ліс, не забувайте, що найбільш отруйні пластинчасті гриби. Збираючи їх (сироїжки, печериці), потрібно бути дуже уважними. Характерними ознаками отруйних грибів є потовщення ніжки біля кореня у вигляді цибулин. Бліду поганку часто беруть у кошик під виглядом сироїжки (шапочка може бути білою, жовтою, зеленою, сірою). Збираючи дуже молоді маленькі гриби, можна помилково замість білого гриба взяти молоду бліду поганку.

Отож, слід дотримуватися таких правил:

– не збирати грибів, яких не знаєте або в яких сумніваєтеся;

– не брати в кошик старих грибів (запліснявілих, червивих), у яких йде розпад білків, жирів, внаслідок чого утворюються отруйні речовини;

– не зрізати гриби на корені, особливо пластинчасті і молоді.

– варити гриби, а особливо умовно їстівні, обов’язково потрібно у підсоленій воді протягом 15-20 хвилин;

– не відкладати переробку грибів на наступний день (вони старіють).

А ще запам’ятайте:

– визначати наявність отруйних грибів цибулею, часником, срібною ложкою, монетами, які нібито чорніють, не можна. Це вигадки!;

– не вірте, що їстівні гриби мають приємний запах і смак, а неїстівні – смердючі і неприємні, що отрута з грибів виварюється у воді, що під час сушіння вона пропадає. Отрута блідої поганки, мухомора не руйнується при високій температурі, не розчиняється у воді, не зникає при сушінні!

Пам’ятайте, що ознаки отруєння, залежно від виду грибів, можуть проявлятися від 30 хвилин до 36 годин. При будь-якому отруєнні ними з’являються болі в животі, нудота, блювота, іноді пронос, зниження температури тіла, холодний піт, головні болі. У таких випадках негайно викликайте лікаря або самостійно звертайтеся в медичний заклад. По можливості до цього постарайтеся промити шлунок, п’ючи підсолену воду і викликаючи блювоту. Можна прийняти 15-20 таблеток активованого вугілля і проносне. Ні в якому разі не вживайте молоко і спиртне – вони лише пришвидшують всмоктування грибної отрути. При попаданні в їжу блідої поганки отруюється тільки той, хто з’їсть її – тож не обов’язково отруїться ціла сім’я.

Гриби не варті того, щоб втрачати життя. В народі кажуть, що грибник, як і сапер, помиляється один раз.

Євген ФЕДЧУК,

в. о. заввідділення детоксикації

Луцької міської лікарні

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>