Наприкінці вересня на вулицях Луцька виступатимуть мандрівні театри (фотоанонси)

До свого 10-річчя Луцький народний аматорський театр «ГаРмИдЕр» Луцького районного будинку культури вирішив подарувати глядачам нагоду побачити «живий театр».

27-29 вересня, у рамках Міжнародного фестивалю аматорських театрів «Мандрівний вішак», Луцьк заповнять театри з України та з-за кордону. Їхні вистави можна буде побачити в різних незвичних для глядача місцях.

Концепцію виходу театрів за межі театрів організатори формулюють так: «Театр це не лише місце із гардеробом, буфетом і  оксамитовою завісою, будь-який простір може стати простором для Гри. Головне, аби на сценічному майданчику відбулося Диво».

Там, де буде встановлено організаторами вішак – там і буде «місце для гри» з цікавими історіями та з відповідними до спектаклю декораціями. Однак список майданчиків буде оголошено згодом. Саме це і є головною інтригою фестивалю!

Найважливіше звісно ж і те, які колективи пройшли попередній конкурсний відбір. Українські театри будуть представлені Києвом, Харковом, Луганськом, Донецьком.

Зі столиці приїдуть два театри: «SPLASH» і «Данко». Перший покаже жорстку психологічну драму для дорослих «Інцидент, або Випадок в метро» (Н. Байєр).

«Данко» презентує поетичну тіньову притчу «Небесна геометрія» для сімейного перегляду.

Із Харкова чекаємо театральну майстерню «Вінора» із новою німецькою драмою «Зірки» (А. Гіллінґ).  Ця вистава викликала неабиякий ажіотаж в їх рідному Харкові – одному з найтеатральніших українських міст.

Із Донецька приїдуть двоє досвідчених акторів — театр «Жуки» із виставою «Антігона» (Софокл). Цей театр не має власного приміщення і для кожного показу вистави шукає новий майданчик. Таким чином, «Жуки» — ще один доказ можливості існування «театру за межами театру».

Театральна студія «Deep» (Луганськ) привезе до Луцька виставу «Мені пощастить» (за твором Л. Каганова). Не зважаючи на те, що у ній грає всього один актор, це не буде моно-вистава, адже решту ролей зіграють глядачі.

Будуть і гості з-за кордону. Театр «Крили холопа» — один із небагатьох альтернативних театрів Білорусі. Одну зі своїх цілей театрали формулюють як «подолання ситуації вимушеного мовчання, пасивності та депресії суспільства». Експериментальний спектакль «Процес» (за творами Ф. Кафки) демонструє надзвичайно цікаву техніку акторської гри.

У колективі «Театралі» з Грузії — наймолодші актори, а тема надзвичайно доросла. Досить назви вистави, аби все стало зрозуміло — «Беслан»…

Із Росії чекають театр «Согласие» із доброю-вічною класикою — виставою «Оркестр» (Ж. Ануй).

Це усі конкурсні вистави, але далеко не вся фестивальна програма. Із Німеччини приїде дивак, провокатор, а головне — затятий мандрівник Річард Петтіфер із перформенсом «Люди говорять».

Муніципальний театр Бориспільської міської ради на правах спеціального гостя фестивалю покаже виставу «Батько» (А. Стріндберг). Одну з головних ролей у спектаклі виконує член журі «Мандрівного вішака», заслужений артист України Петро Панчук.

А ще — директор Міжнародного театрально-дизайнерского фестивалю «Живи!» Володимир Какурін привезе унікальну виставку театральних плакатів створених дизайнерами після перегляду вистав.

Автор ідеї фестивалю – театр «ГаРмИдЕр» Луцького районного будинку культури. Проект розроблено спільно з Асоціацією розвитку туризму Волині, його підтримала Луцька міська рада.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>