За останній рік зовнішній борг банків скоротився на 9,1%

За даними, які опублікував НБУ, зовнішній борг банків з квітня 2012 року до квітня 2013 скоротився на 2,18 млрд дол США (короткостроковий - на 0,92 млрд доларів США, довгостроковий - на 1,27 млрд доларів). Це відбулося переважно за рахунок скорочення заборгованості за кредитами (на 3,17 млрд доларів США - до 13,14 млрд доларів) при одночасному збільшенні зобов'язань за публічними запозиченнями (єврооблігаціями) більш, ніж на 1 млрд доларів.

При цьому за І квартал 2013 року зовнішній борг дещо збільшився порівняно з початком 2013 року (на 0,33 млрд доларів США, +1,5%), і станом на 01.04.2013 року склав 21,88 млрд доларів. Збільшення боргу пов'язано із залученням зовнішніх ресурсів на депозитні рахунки (+0,15 млрд доларів), а також з успішним розміщенням єврооблігацій двома державними банками. При цьому заборгованість за іноземними кредитами за квартал скоротилася на 0,97 млрд доларів США.

Станом на 01.04.2013 р. короткостроковий борг становить 4,41 млрд доларів. Таким чином, зовнішній борг банківської системи на 80% є довгостроковим, що знижує ризики погіршення валютної ліквідності.

На думку НАБУ, скорочення боргу банківської системи за останній рік пов'язано з обмеженою кредитною активністю банків із західним капіталом (відбувається поступове повернення позик материнським структурам), а також - з підвищенням ролі внутрішніх ресурсних ринків у структурі фондування. У той же час, успішні розміщення єврооблігацій можуть свідчити про довіру до вітчизняних банків-позичальників, незважаючи на значний рівень невизначеності на світових фінансових ринках.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>