Сіль і цукор необхідні організму так само, як усі інші продукти. Але вживання їх у великій кількості може зашкодити нашому здоров’ю.
Сіль – постачальник натрію, який разом з калієм регулює водний баланс організму. Якщо в організм натрію надходитиме більше, ніж калію, рідина буде затримуватися, що призведе до набряків, утворення каменів у нирках і жовчному міхурі, гіпертонії, атеросклерозу. Якщо ж більше калію, то це зневоднюватиме організм, а отже, призведе до гіпотонії. Норма вживання солі – п’ять грамів, це чайна ложка без гірки.
Морська сіль, окрім натрію, містить дуже багато мінералів. Чим сіль сіріша і крупніша, тим корисніша.
Цукор і солодощі, на думку вчених, є причиною багатьох хвороб. Так, рак молочної залози, склероз та інфаркт пов’язані із занадто великим споживанням жиру і солодощів. Цукор руйнує не лише зуби, а й опорно-руховий апарат, волосся, сприяє утворенню тугоплавких жирів, що призводить до зайвої ваги. Японський професор Кацудзо Ніші наголошує: його надмірне вживання порушує рівновагу в крові між цукром і алкоголем, атрофує наш гломус (регулятор потоку крові в екстремальних, стресових або просто хворобливих станах). Повноцінне функціонування останнього страхує людину від хвороб, виразки і раку шлунку, зберігає його молодість, сприяє довголіттю, захищає від паразитів у кишках.
Цукор ще й «спалювач» кальцію, що викликає карієс зубів. Кальцій необхідний нам також для кровотворення, нормального обміну речовин, зменшення проникності судин, благотворно впливає на стан нервової системи, є хорошим регулятором кров’яного тиску при зміні погоди. Для засвоєння неорганічного цукру організму потрібно багато вітамінів групи В, нестача яких призводить до нервових захворювань і навіть до психічних розладів. Діабет – це теж наслідок зловживання цукровмісними продуктами (в Україні зареєстровано вже понад один мільйон таких хворих). Фрукти, овочі, горіхи достатньо містять природного цукру у вигляді фруктози, яка не шкідлива для здоров’я.
Висновок один – сіллю і цукром зловживати не можна.
Comments: |