Хоча на календары березень, погода не тішить нас теплом та сонечком, а навпаки в цей "перехідний" період збільшується кількість застудних захворювань, що пов'язано в першу чергу з переохолодженням та ослабленням імунної системи організму. Порадами як зменшити долю ризику захворіти на грип чи респіраторну інфекцію ділиться фахівець Навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Волинської області Лілія Богданович.
Клінічними ознаками грипу є головний біль, біль у м'язах та горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках - розлади травлення.
Вірус грипу небезпечний тим, що пошкоджує захисні механізми організму, викликає ускладнення, сприяє загостренню хронічних процесів. Досить частим ускладненням, особливо у дітей, може бути пневмонія, набряк легень, отит, гайморит, нефрит, міокардит, пригнічення психічної діяльності, менінгіт, можуть виникати некротичні ділянки в печінці та нирках.
Як можна заразитися вірусом грипу?
Від іншої хворої людини повітряно-крапельним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки повітрям переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).
Слід пам'ятати, що при підвищенні температури тіла до 38-39 С розмноження вірусу в організмі припиняється, він втрачає свою токсичність і гине. Крім того, при температурі тіла 38 С в організмі відбувається інтенсивне утворення інтерферону - речовини білкової природи, що забезпечує неспецифічний захист від вірусних інфекцій і створює несприятливі умови для життєдіяльності вірусу.
Як довго є заразним хворий на грип?
Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються - то до їх зникнення.
Народні рецепти
У боротьбі з грипом та застудою всі засоби добрі. Проте є такі, що перевірені ще нашими бабусями та дідусями.
Цибуля та часник
Розріжте велику соковиту цибулину і подихайте над нею. Процедуру повторюйте чотири рази на день.
Курячий бульйон
Пийте теплим два-три рази на день. Це покращить процеси відтоку слизу з носа. Корисними будуть також овочеві бульйони.
Горіхи
Найкраще включити у свій харчовий раціон кілька різновидів горіхів. Це дозволить організму отримувати збалансовану кількість різних корисних речовин. Денна норма споживання горіхів - 50 г.
М'ясо та риба
М'ясо є джерелом білка, який зміцнить імунітет. Щодо риби, то перевагу надавайте морській рибі та морепродуктам, які містять йод. Загалом, для нормального забезпечення організму білком в день потрібно з'їдати приблизно 300 г м'яса, риби, птиці або сиру (на вибір), 100 г круп і 350 г хліба. Інші 5 г білка з добової потреби можна "добрати" овочами.
Корисні напої від застуди
Для того, щоб не захворіти, інколи достатньо вчасно "вдарити" по хворобі цілющими напоями.
Чай із медом і лимоном
Приготуйте неміцний чорний або зелений чай, додайте 1 чайну ложку меду і кілька дольок лимона. Дуже важливо не додавати мед і лимон в окріп, щоб зберегти їх корисні речовини.
Глінтвейн
Змішайте прянощі, додайте 100 мл води, доведіть до кипіння, зніміть з вогню, настоюйте 10 хв. Процідіть. Наріжте апельсин кружальцями. Змішайте вино, відвар, поцукруйте і додайте апельсин. Доведіть до кипіння, але не кип'ятіть. У глінтвейн можна додавати також мед, яблука, родзинки. Подавати гарячим. Пити краще на ніч, щоб відразу лягти в ліжко, а в ноги покласти теплу грілку.
Імбирний чай із лимоном
Одну склянку гарячої води змішайте з 1 ст. л. меду, 1 ст. л. соку лимона, 0,5 ч. л. подрібненого імбирного кореня і дрібкою кориці. Можна додати в чай трохи сухого подрібненого листя м'яти.
Ромашковий чай
Візьміть по 1 ч. л. квіток ромашки і цвіту липи, заваріть 1 склянкою окропу, настоюйте 20 хв, процідіть. Пийте по 1/3 склянки тричі на день до їжі. Можна додати мед.
Чай із шипшини
Подрібнені сухі плоди шипшини (3 ст. л.) залийте 0,5 л окропу і залишіть в термосі на ніч. Вранці процідіть і пийте 1/2 склянки 4 рази на день за 30 хв. до їжі.
Компот із сухофруктів
Відвар з сухофруктів має загальнозміцнювальну дію при застуді. Сухофрукти переберіть, великі фрукти наріжте, ретельно промийте в теплій воді. Залийте холодною водою та довівши до кипіння залиште настоюватися кілька годин у теплі. Додайте цукор, сік лимона або апельсина, мед.
Малиновий чай із квітками липи
З цвіту липи заваріть чай, додайте сухі ягоди і листя малини. Напій залиште
настоюватися протягом 30 хв. Якщо ягід малини немає, підійде і малинове варення.
Звичайно, вищенаведені засоби мають профілактичне значення, проте при ознаках грипу та респіраторних інфекцій слід звернутись до лікаря.
Треба запам'ятати два основних правила: не займатись самолікуванням, та дотримуватись особистої гігієни. При захворюванні оберігати своїх близьких і співробітників від зараження.
Comments: |