«Я прихильник вашої газети і читаю різні рецепти. Тому вирішив вас попросити, щоб написали рецепт, як виготовляти медовуху. Кажуть, що корисно її вживати, тільки помірно».
Дмитро МАРТИНЮК,
с. Крижі, Кременецький район,
Тернопільська область
У давнину робили дуже багато різних видів медовухи. Класична складалася з меду і дріжджів, а також хмелю, трав, ягід, прянощів та коріння. Старі рецепти практично втрачені, сучасні ж – це лише спроба повторити колись всіма улюблений національний напій.
Подаємо найпростіший з рецептів.
Інгредієнти: 2 л води, 300 г меду, 5 г шишок хмелю, по дрібці мускатного горіха і кориці, 1 ч. л. хлібних дріжджів.
Приготування: закип’ятити в емальованій каструльці воду, додати мед, все добре перемішати. Кип’ятити протягом п’яти хвилин, знімаючи піну і стежачи, щоб мед не підгорів. Коли припинить виділятися піна, додати шишки хмелю, корицю і мускатний горіх. Гарненько розмішати і зняти з вогню. Каструлю щільно закрити кришкою. У невеликій кількості солодкої води розвести дріжджі. Почекати, поки з’являться бульбашки. Охолодивши розчин до 40-50оС (не більше, інакше дріжджі загинуть), влити дріжджі, які підійшли, закрити кришкою і поставити на бродіння при температурі 25оС (триватиме приблизно п’ять днів, у цей час на поверхні буде утворюватися піна, і закінчиться, коли вона зникне). Розлити напій у пластикові пляшки (процідивши через марлю), туго закрити кришками і поставити у холодильник. Напій буде готовим до вживання через 5-6 днів.
Comments: |