Нещодавно до редакції «Вісника+К» прийшла стурбована читачка. Вона принесла кавун, який придбала в одному із супермаркетів Луцька. Жінка висловила підозри, що він «наколотий» усілякою гидотою, бо м’якоть була не яскраво-червона, а жовта.
Спішимо заспокоїти усіх любителів солодкої ягоди: жовтий кавун – новий сорт. Він з’явився на світ в Ізраїлі в результаті схрещування африканського дикого, який якраз жовтого кольору, зі звичайним. Експерименти з виведення жовтого сорту йшли давно. Наприклад, в результаті схрещування російські селекціонери отримали гібрид під назвою «кавбуз», який взяв від кавуна тільки аромат, а всім іншим схожий на гарбуз, тож його найкраще використовувати для приготування каші. «Цього року ми торгуємо жовтими кавунами уже більше місяця, – розповідає Сергій, завідувач відділу «Овочі-фрукти» одного із луцьких супермаркетів. – Ціна не набагато вища за звичайні, бо їх уже навчилися виводити й в Україні. Наш магазин закуповує їх у кримському селі Мар’янівка Красногвардійського району. Але поки що покупці до жовтого кавуна, як і до всього нового, ставляться з осторогою».
Сергій КРАЙВАНОВИЧ, м. Луцьк
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО
Comments: |