Смак і якість сала залежить від кормів. Якщо у раціоні свині багато кукурудзи, яка є високоенергетичним кормом, сало отримують м’яке, маслянисте, воно розповзається при нарізуванні. Істинно свиняча їжа – жолуді. Вирощені на них тварини відкладають щільне, смачне сало. Для відгодівлі дуже важливі ячмінь, горох та соя, пшеничні висівки, м’ясокісткове і рибне борошно. Вони забезпечують тварину протеїном, котрий перетворюється у білок. М’ясні продукти його вимагають більше. Але за місяць до коління рибне борошно потрібно виключити з раціону, інакше свинина буде мати запах риби.
Багато хто любить сало проросле, що утворюється, якщо чергувати різні види кормів – багаті і бідні на протеїн. Помилковим є твердження, що для отримання бекону тварину потрібно загодовувати, а потім переводити на голодний пайок.
Сало – унікальний продукт. Лише у ньому в достатній кількості незамінні для людського організму жирні кислоти – лінолева, ліноленова і арахідонова. Причому з інших продуктів ці кислоти, які позитивно впливають на розумові здібності, не синтезуються. Крім того, вони не дають можливості утворитися холестериновим бляшкам на внутрішньому боці кровоносних судин. Хто б подумав, холестерину у салі майже в кілька десятків разів менше, ніж у коров’ячому маслі. Воно містить також вітаміни А, Д і Е, які стимулюють обмінні процеси в організмі, особливо багато їх у салі під шкіркою.
Comments: |