Останнім часом кухарі згадали про можливість створення вишуканих страв… із дорогоцінними металами. Є пропозиція – є попит. Нині багаті швидше ходять в ресторани не поїсти, а посмакувати вишуканими стравами і, як кажуть, шиканути, а потім розповісти друзям: «Знаєш, а я їв… золото».
Нині в меню багатьох країн можна зустріти незвичні наїдки і напої з використанням саме сусального золота. Наприклад, в Японії золота фольга в саке є атрибутом Нового року – вважають, що це принесе удачу і процвітання. Бізнесмени цієї країни люблять почастуватися незвичним і неповторним смаком… золотої кави. У Франції найдрібніші золоті пилинки додають у шампанське і це створює ефект сяючих зірок в бокалі. У Європі багаті полюбляють алкогольні напої з цим металом: шнапс із сусальними пластівцями чи горілка, в складі якої є цей метал.
Та чи не найбільше з’їдають золота в Індії. Там солодощі загортають в тонесенькі золоті листки, а також золото додають і в шоколад, створюючи вишуканий і яскравий смак. В Росії сусальне золото з’явилося в кулінарії не так давно, однак завоювало своїх прихильників. Окрім солодощів і напоїв, кухарі люблять прикрашати сусальним золотом страви, особливо в поєднанні з червоною рибою та ікрою. Харчове золото, пророкують, незабаром використовуватимуть і у весільних тортах. В інтернет-виданнях знавці кухні вже радять багатим росіянам замовляти торти в Індії, а напої із сусальним золотом – в Європі чи Японії. Як кажуть, чим би дитина не тішилася, аби не плакала. У мільярдерів свої забаганки…
Тетяна ХУТІРСЬКА
Comments: |