Споживання соняшникового насіння допомагає скоротити ризик смерті від раку грудей на 40%! Такого висновку дійшли вчені з Онкологічного дослідницького центру в Гейдельберзі (Німеччина). Адже зернята цієї рослини мають компоненти фітоестрогени, які здатні знищувати ракові клітини й запобігати утворенню вторинних пухлин, не допускаючи росту нових кровоносних судин.
Сьогодні в Україні продається чимало фасованого соняшникового насіння – як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Зрозуміло, першість тримає Південь нашої країни. Але і Захід славиться смачнючими зернятами соняшника. Зокрема, село Торговиця Городенківського району Івано-Франківської області. Його негласно в околиці називають «західною столицею» цієї хрусткої смакоти. Бо місцеві підприємці відбою не мають від клієнтів не те що з району, а всієї Західної України! Їхню продукцію реалізують на Закарпатті, Львівщині, Хмельниччині, Рівненщині, Волині, Тернопіллі…
Близько десяти літ тому за переробку та фасування соняшникового насіння у Торговиці взялися Микола Поливкан та Дмитро Нагірняк. Справа пішла добре. Й справді, смак їхньої продукції не порівняти з тією, що розрекламована на усіх каналах. Вона значно смачніша! А ще й суттєво дешевша від товарів під відомими назвами. Бо тут гроші вкладають не в рекламу, а в якість продукції, яку пропонують споживачам.
– Що соняшникове насіння корисне, знає, певно, кожен, – говорить Микола Миколайович Поливкан. – У нас все село його лузає. Біля телевізора, надворі, та всюди! Я сам щодня з’їдаю не менше 200-300 грамів. На сім’ю за тиждень йде близько 7 кілограмів. Дякувати Богу, не хворіємо.
У сільській раді підтвердили – Торговиця справді славиться якістю соняшникового насіння (сировину сюди завозять з південних регіонів, а в селі здійснюється переробка). У ФАПі на запитання про захворюваність серед жінок на рак молочної залози зізналися, що мають лише одну жіночку з таким діагнозом, вона прооперована і непогано почувається.
Що ж, може, й справді соняшникове насіння допомагає. Дієтологи радять його вживати, додаючи до різних салатів, борошняних виробів, змішувати з йогуртами.
Наталія КРАВЧУК,
Івано-Франківська область
Comments: |