У XXI століття – із солом’яними будинками

Такий первісний вигляд солом’яного будинку

Такий первісний вигляд солом’яного будинку

Здається, що народна пісня, коли жінка просить чоловіка: «Збудуй хату з лободи, а в чужую не веди», стає реальністю. На Рівненщині з лободи не будують, але із соломи вже зводять хороші хороми. У цьому довелося пересвідчитись, побувавши у селі Кам’янка, що за декілька кілометрів від Острога.У цей двоповерховий солом’яний будинок, що притулився мало не до узлісся, сім’я, яка донедавна мешкала в Рівному, переселилася рік тому. Голова сімейства Володимир Липко після виважених роздумів наважився продати однокімнатну квартиру у Рівному і купити землю за 70 кілометрів від обласного центру, можна сказати, майже у лісі. Місце справді прекрасне. Хто любить самобутню природу, може щиро позаздрити цим людям.
Більше того,  глава сімейства відважився ще й на незвичне будівництво – аби його здешевити, зробив будинок із соломи. Чесно кажучи, уявити цей матеріал для такої серйозної роботи (що-що, а будинок не патинки, не на рік чи два) спочатку дуже важко. Та коли побачили цю будівлю, як каже нинішня молодь, «в натурі», то справді були здивовані – вона нічим не відрізняється від сучасних житлових новобудов. Зверху – поштукатурена, під черепицею, з металопластиковими вікнами, всередині – гарний дизайн, який передбачає відповідні сучасні матеріали. Тобто навіть і не здогадаєшся, що основний матеріал тут – солома.
– Побутує думка, що солома – ненадійний матеріал для будівельних робіт, бо вона легкозаймиста, а ще її можуть з’їсти гризуни. Це примітивні уявлення. Доказ цього – цілі містечка, які вже є у Нідерландах, Німеччині, навіть сусідній Білорусі, – розповідає про своє бачення будівництва економіст за фахом Володимир. – Пресована солома горить погано, а житню солому гризуни не їдять. У моєму будинку площею понад 100 квадратних метрів є усі зручності: ванна, туалет, парна, камін. А головне – він збудований з натуральних будматеріалів. Опалення водяне, яке працює на двох котлах: один – електричний, другий – на вугіллі й дереві. Який економніший, той і буде у використанні.
Живучи з двома дітьми в однокімнатній квартирі, Володимир вирішив збудувати власну простору хату у мальовничому тихому місці. В Інтернеті знайшов відповідну інформацію про те, що недорогий будинок можна звести з соломи, дерева, глини, тобто екологічно чистих матеріалів. Добре вивчив цю технологію і взявся за діло. Спроектувавши своє житло, де на першому поверсі вітальня з каміном, кухня, спальня, санвузол і котельня, а на другому – три спальні, душова і туалет, взявся за бетонний фундамент, який привіз із Рівного. Йому дали вистоятися тиждень. Разом із роботою він обійшовся у 24 тисячі гривень. (Правда, перш ніж розпочати будівництво, довелося прокласти півкілометра ліній електропередач). Після чого Володимир почав монтувати  каркас із дерев’яних брусів, на які витратив 32 тисячі гривень. Саме цей каркас і заповнювали пресованою житньою соломою, купивши її у фермерів за 3600 гривень. На цеглу довелося б витратити майже у п’ять разів більше. Потім господар сам обтинькував будинок сумішшю глини, гашеного вапна і цементу. Стіни першого поверху оббиті гіпсокартоном, мансардного  – дошками. Зі всіма головними роботами господар впорався за півроку, а далі почалося оздоблення. Загалом будинок обійшовся у 240 тисяч гривень.  
Синам-школярам, які тепер навчаються в Острозі, жити в селі геть на околиці подобається. Володимир із дружиною на власному авто їздять на роботу в Рівне. І абсолютно не шкодують, що зважилися на цей крок. Звичайно, аби довести своє обійстя до належного вигляду, потрібен час і кошти, але тепер знають, що гроші вкладаються у власне житло, яке усім до душі.
Зрештою, цей будинок із солом’яними стінами, певно, не буде якимось винятком із правил – уже цілий житловий комплекс, де головними будматеріалами мають стати солома, глина, дерево планується звести неподалік Рівного. Солом’яними будинками дуже зацікавилися й англійці, яких турбує нинішня екологічна ситуація. Англійські вчені-будівельники, зводячи такі будинки, переконані, що вони не поступатимуться кам’яним. А ще стверджують, що зроблені на основі натуральних матеріалів, вони не тільки прості у зведенні, дешеві та гарні, а й легко підтримуються у доброму стані. Вони «дихають», тому у них прохолодно влітку і тепло взимку, що зменшує витрати на опалення. Загалом, на думку англійців, це найкращі ідеї для будівництв житла XXI століття. Отже тим, хто мріє про власний будинок й обмежений коштами, є над чим подумати, аби зимовими вечорами поніжитися біля каміна...
Ольга ЖАРЧИНСЬКА,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>