Як отримати Карту поляка

Шановна редакціє! Буду вам дуже вдячна, якщо розповісте, хто може отримати Карту поляка. Які потрібно документи зібрати, куди звертатися? Чи можу я отримати таку Карту, якщо моя бабуся і всі її родичі були поляками?
Марія ТКАЧУК,
с. Дубечне
Старовижівського району
Волинської області

Карта поляка – це документ, що підтверджує приналежність до польського народу. Всі права власника Карти описані у однойменному законі, прийнятому у 2008 році. Цей документ дає можливість безкоштовно отримати візу на довготермінове перебування у Польщі з можливістю багаторазового перетину кордону Республіки Польща, а також право на легальну працю на території республіки, на заняття підприємницькою діяльністю на тих самих умовах, що і польські громадяни. Власник Карти може отримати безкоштовну освіту і подавати прохання про надання спеціальної стипендії. Він також може користуватися у Польщі безплатною медичною допомогою (лише в нещасних випадках), 37-відсотковою знижкою на проїзд у залізничному транспорті, безплатно відвідуватидержавні музеї, має першочергове право на отримння фінансової підтримки, призначеної на допомогу полякам з-за кордону, з державного бюджету або з бюджетів місцевих органів.
Щоб отримати Карту, у польському посольстві потрібно ґрунтовно розтлумачити, навіщо вона вам потрібна і довести, що ви гідні її мати. Наприклад, є поляком у душі – тобто не менше трьох років приймаєте активну участь у житті місцевих польських товариств чи парафіяльних громад і популяризуєте цю країну. Або є особою, польське походження якої підтверджено згідно положень закону «Про репатріацію» від 9 листопада 2000 року. Але більшість звертаються за таким документом саме через родинні корені. Принаймні один з ваших батьків, бабуся чи дідусь, або ж прабабуся та прадідусь були за національністю поляками чи мали польське громадянство, ви вважаєте польську мову рідною і володієте нею хоча б на базовому рівні, знаєте польські традиції – тоді можете претендувати на Карту. Відомості про родичів мають бути підтверджені архівними довідками, виписками із костельних метричних книг тощо. Якщо із документами все гаразд, можна зателефонувати у польське посольство та поцікавитися щодо співбесіди із консулом.  Найважче – відповісти на його запитання. Загалом їх є приблизно 150 на різноманітну тематику: географія, історія, література Польщі. Наприклад, претендента у поляки можуть запитати: хто такий Ян Матейко, як виглядає польський прапор і герб, де живе Вавельський Дракон тощо. Інколи просять заспівати польський гімн або колискову цією мовою.  
Карта поляка дійсна протягом 10 років, потім її потрібно поновлювати. Наявність її не є підставою для одержання польського громадянства та постійного виду на проживання. А останні зміни у візовому Кодексі Європейського союзу показують, що власник Карти отримав перевагу в пересуванні по Європі.
Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

3 коментарів до Як отримати Карту поляка

  1. п. Надія

    Маю теж запитання:мій тато служив у Польському войску між 1930-1939 роками, є знімок, де він у військовій формі. Чи варто розшукувати документи в Польщі для отримання карти поляка ?

  2. мозги))

  3. Христина

    Вмене невеличке питаня.Моя баба була полячкою,мама також але з дитинства вона жиє на украіні.Я можу отримати карту поляка,що дляцього мені потрібно для цього.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>