Двоє школярів цілу ніч катували 90-літню бабусю

Нещодавно село Савинці Ярмолинецького району гуло: двоє школярів залізли до хати одинокої бабусі і познущалися над нею. Катували до ранку, але більше, ніж 200 гривень, які старенька віддала їм одразу, хлопці не знайшли. Закривавлену ледь живу бабцю вранці знайшов родич, який прийшов її провідати.За день до того, як ми приїхали у село, бабусю виписали з лікарні. Маленька, худенька, з відсутнім поглядом й перекошеним від страждань обличчям бабця, здавалося, не розуміла, чого від неї хочуть.
– Увесь день лежить тихо, а вночі кидається і кричить, – каже дочка Катерина Шеремет. – Навіть перевернути не можу, аби протерти, бо від болю мама кричить так, що чути на вулицю. Їсти не може, бо нелюди їй зрушили хрящ на шиї, тому напуваю через трубочку. Розмовляти не може, їй навіть дихати важко, он як хрипить. Одного разу забирала маму до себе, в Одеську область, але вона попросилася додому, бо на городі ще сама поралася, козу тримала.
…Було близько одинадцятої вечора. Старенька вже вкладалася спати, аж раптом на порозі побачила двох хлопців. «Бабко, купіть квиток на концерт», – сказав один. «Діти, я вже глуха, нащо мені той концерт! – відповіла. – Он, візьміть 200 гривень, у мене більше немає, та ідіть з Богом». Бабуся одразу запропонувала гроші, які отримала до Дня Перемоги, бо чула дикі історії про двох підлітків, які ночами вламувалися в хати до самотніх жінок. «Дай десять тисяч», – вхопив її за шию старший. Коли бабуся відповіла, що таких грошей у неї немає, хлопці взялися до справи.
– Мама розповідала, що вони душили її, різали… Коли втрачала свідомість, відливали водою і знову катували. У неї вся шия чорна, так шилом скололи, шило пхали і під нігті, скололи руки. Що зробили з ногою, не знаю, рани ще не зажили. Мама казала, що душили її подушкою, бо вона дуже кричала, а старший «ходив по ній». Кажуть, що старший, Віктор, вже зізнався в тому, що згвалтував її. Коли мама знову прийшла до тями, відчула, що все тіло липке: «Я причаїлася і тихенько лежу, щоб вони подумали, що померла, і більше не мучили…» Потім казала, що війну пережила, голодувала, але так страшно ніколи не було.
Савинецький сільський голова Микола Дзюбак розповів, що зі слів старших людей відомо, що це не перший випадок, коли підліток робив спробу пограбування і навіть зґвалтування, він був судимий умовно. Разом з одинадцятикласником Віктором був учень шостого класу, теж проблемний, оскільки виховується у неблагополучній родині. Нині він перебуває у школі-інтернаті.
– Одразу після трагедії ми зібрали шкільні збори з участю працівників міліції, райвідділу у справах неповнолітніх, райвідділу освіти. Прийшли всі діти разом з батьками, не було лише батьків тих хлопців, яких підозрюють у нарузі над старенькою, – розповів Микола Дзюбан.
– Підозрюваного затримали протягом дня, – каже заступник начальника Ярмолинецького райвідділу міліції, начальник слідчого відділення, підполковник міліції Віктор Радецький. – Затриманий – раніше судимий, з яскраво вираженою антисоціальною поведінкою, і розкаяння в його поведінці я не помічаю. Проти нього порушено кримінальну справу за двома статтями: розбійний напад і замах на вбивство.  
Дочка розуміє, що мати помирає, і намагається створити їй всі умови для того, щоб в останні дні вона якнайменше страждала. Невідомо, чи доживе бабуся до свого дня народження, адже 1 липня їй має виповнитися 90 років.
Ліна ПОДІЛЬСЬКА,
Хмельницька область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>