530-грамову дитину виходили луцькі лікарі

Сім’я НЕДІЛЬКІВ

Сім’я НЕДІЛЬКІВ

Юля Неділько з’явилася на світ передчасно, на 24 тижні вагітності, бо у мами виникли ускладнення під час пологів. З високим тиском її госпіталізували у Луцький клінічний пологовий будинок. Головний лікар Микола Токарчук повідомив, що потрібно робити кесарів розтин – інакше існує загроза життю і мами, і дитини. Операція пройшла успішно, на світ з’явилося дитя вагою 530 грамів. Те, що зробили потім лікарі, інакше як чудом не назвеш.
– Це унікальний випадок, адже дитина вагою 530 грамів – найменша, яку вдалося виходити у Луцьку, – розповідає завідуючий неонатальним центром обласного дитячого територіального медичного об’єднання Микола Гнатів.
У реанімаційному відділенні пологового будинку маленька Юля пробула перші десять днів свого життя. Далі треба було перевозити її до неонатального центру, а таке дитятко не здатне ще утримувати температуру власного тіла. Надворі був січень. Оскільки спеціальний транспортний інкубатор не спрацював би, лікар з неонатального центру везла крихітку, обережно притискаючи до грудей та зігріваючи температурою власного тіла!
Далі Юля кілька місяців була під опікою підлеглих завідуючого відділенням анестезіології для новонароджених та недоношених дітей Степана Троцюка. Спочатку усі необхідні поживні речовини дівчинка отримувала через крапельницю, перші порції спеціальних сумішей не перевищували одного мілілітра! Довівши вагу дитинки до 1100 грамів, лікарі ніяк не могли зняти її з апарату штучного дихання: у крихітки в серці була відкрита артеріальна протока, і кров заливала легені. Усувати ваду до Луцька прибула бригада з трьох фахівців столичного Науково-практичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії. Основні технічні проблеми виникли через розміри дитини. Її серце було трохи більше курячого. Якщо сама операція тривала близько години, то готувалися до неї в чотири рази довше. Лікарі вийшли з операційної мокрі до нитки. Відновлювальний процес пройшов без ускладнень, і, зрештою, у травні маля виписали з вагою 2280 грамів.
– Знайомі радили нам відмовитися від дитини, – каже 43-річна мама Софія Неділько, кидаючи щасливий погляд на свою маленьку донечку. – Казали, навіщо мучитись, адже інвалідність може загрожувати. Але ми, наші друзі й колеги молилися Богу і вірили, що усе буде добре.
Щоб укріпити цей оптимізм мами, розповідаємо їй про Настю Альошину з Нововолинська. Шість років тому вона з’явилася на світ 600-грамовою (про це писав «Вісник+К»). Цього року весела і жвава дівчинка піде до школи…
Віримо, що й у родині Недільків теж усе буде добре. Адже у багатодітній сім’ї (Юлечка – шоста дитина у родині) без великих статків (лише батько Володимир працює електрослюсарем на ВАТ «Хліб») кожне дитя має можливість вчитися, займатися улюбленою справою. Троє старших захоплюються музикою й могли б створити сімейний ансамбль. Ніхто з дітей не ходив у садочок, усіма до школи опікувалася мама. І всі у цій сім’ї щасливі. Тому й приходить Бог на допомогу родині Недільків.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>