Село зробив відомим вояка Швейк

Село Скелівка Старосамбірського району враз стало відомим, коли тут 2006 року було урочисто відкрито пам’ятник Швейку. Саме околицями Фельштина (так до 1946 року називалося село) ходив бравий вояка Швейк, герой роману чеського письменника Ярослава Гашека.
– Пам’ятник збудовано за рахунок чеської “Бесіди”, – розповідає сільський голова Володимир Цебеняк. – Чому саме у нашому селі? Бо якщо читати роман, то під час Першої світової війни у Фельштині Швейка взяли у полон свої, австріяки. Біля великого ставка, де купався російський солдат, його форму побачив Швейк. Приміряв її і дивився у воду, як у дзеркало. Тоді якраз і надійшли австрійці.
З 2006 року, як постав пам’ятник Швейку, щороку у травні Скелівка стає Фельштином. Село приймає понад сто учасників міжнародного велопробігу “Шляхами бравого солдата Швейка”, який організовує польська турфірма (товариства прихильників цього вояки є у Польщі, Чехії, Австрії, Угорщині, Словаччині). До іноземців приєднуються туристи зі Львова і навіть зі Східної України – Кривого Рога та Дніпропетровська. Маршрут повторює шлях Швейка відповідно до історичного роману, значна частина якого проходила через теперішню Львівщину.
Олена ПАВЛЮК,
Львівська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>