Ветеринар видавав липові довідки

Яке м’ясо ми їмо? Часто його походження взагалі встановити складно (в Україні процвітає контрабанда). Але на ринку всяке м’ясо має документи. Правоохоронці роблять окремі спроби усунути безлад у їх видачі. Деякі кроки зробила й держава. Свійські тварини «прописуються» у спеціальних книгах у сільрадах. А перед здачею тварини підприємцям її власник повинен отримати висновок у ветеринара про безпечність продукції.
З подачі Ковельської міжрайонної прокуратури кілька ветеринарів позбавлені права займатися професійною діяльністю. А ось кримінальна справа відносно мешканця села Старі Кошари Ковельського району Миколи Р., дільниця якого обслуговує кілька сільрад, поневіряється у судах не один рік. Чоловіка обвинувачують у видачі неправдивих ветеринарних довідок. Знаючи ледь не напам’ять паспортні дані людей (на посаді працює більше 30 років), які тримають чи тримали колись солідне домашнє господарство, цим користувався.
У ветеринарних довідках, за якими до нього нібито приходили підприємці, він «приписував» тварин домашнім господарствам за «довільним» принципом. Як показала перевірка документів сільрад, нерідко у людей навіть не було таких тварин, які вони нібито «здавали» заготівельникам. Підтвердили це й самі селяни. Але, що найголовніше, не завжди підприємці та заготівельники знали, що «брали» на забій тварин, які значилися у довідках, виданих ветеринаром із Старих Кошар.
– Я з ним особисто декілька разів спілкувався. Видно, у цієї людини немає іншого виду заробітку, як продавати липові довідки (звісно, він це робив не за гарні очі), не думаючи про те, які можуть бути наслідки, – розповідає Ковельський міжрайонний прокурор Сергій Масалов. – М’ясо невідомого походження може потрапляти й у шкільні їдальні, у дитсадки. І не обов’язково, вам про це скаже будь-який лікар, що хвороба від вживання нея-кісної їжі проявиться одразу.  Вона може нагадати про себе набагато пізніше, і ми часто лікуємось, самі не знаючи від чого.
Вперше за такі «фокуси» Миколу Р. притягнули до відповідальності ще у 2006 році. Проте Ковельський міжра-йонний суд закрив справу у зв’язку з «дієвим каяттям підсудного». Тобто чоловік щиросердно визнав свою вину і заприсягся, що більше такого не повториться. Проте менш ніж через півтора року Микола Р. знову опинився у суді з тією ж проблемою. Цього разу Феміда виявилася суворішою і призначила чоловікові покарання у вигляді двох років позбавлення волі, але умовно. І цього разу Микола Р. щиросердно покаявся й визнав свою вину. Іспитовий термін так і не минув, а Ковельська міжрайонна прокуратура у 2008 році знову порушила кримінальну справу  відносно старокоша-рівського ветеринара. Місцевий суд чомусь забув про іспитовий термін і покарав Миколу Р. штрафом у 850 гривень… Звичайно, з таким вироком прокуратура погодитись не могла й звернулася до Апеляційного суду Волинської області. Тяганина триває й досі. Рядова, здавалося б, справа поверталася то на додатковий судовий розгляд, то на додаткове розслідування. В результаті на початку 2011 року Ковельський міськрайонний суд виправдав Миколу Р., не побачивши у його діях злого умислу. Змінив свої свідчення і старокошарівський ветеринар, який на початкових стадіях слідства завжди визнавав свою провину і щиро каявся. Нині він просто посилається на те, що наплутав з документами через великий обсяг роботи. Незабаром відбудеться черговий раунд судових баталій.
–  Коли Миколу Р. судили за перші злочини, то відповідальність була скромна, і він з цим мирився. А коли після чергового суду зрозумів, що отримає покарання у вигляді реального позбавлення волі, задіяв усі можливі важелі впливу, домігся скасування стосовно себе обвинувального вироку, – коментує ситуацію Сергій Масалов. – Коли двічі суд засуджує одну й ту ж людину і визнає її винною в скоєнні злочину, коли все всім у справі відомо, а інший суддя виправдовує цю людину, посилаючись на ті самі обставини, докази, свідчення, то щось не так у суді. Але я знаю, що в апеляційному суді Волинської області є висококваліфіковані фахівці і вони в змозі поставити крапку в цій історії.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>