Кокаїн до Києва – через Волинь

Нещодавно Служба безпеки України відправила за грати злочинну групу наркоторговців, яка з Польщі транзитом через Волинь постачала кокаїн, амфетамін та «екстазі» для «потреб» столиці.
Злочинна група, організована 35-річним киянином Дмитром П., діяла не один рік, нарощуючи зв’язки за кордоном і збільшуючи сітку розповсюдження у Києві, аж поки не потрапила «під приціл» працівників СБУ, правоохоронці зірвали кілька поставок наркотиків в Україну.
Перші проблеми у надприбутковому бізнесі Дмитра П. з’явилися у березні 2008 року, коли він з Михайлом М. на власному автомобілі, як і зазвичай, вирушили до Польщі на закупку чергової партії товару. Придбавши у знайомого півкіло кокаїну, подільники розділилися. Дмитро, приїхавши до Києва на авто, на вокзалі у столиці не зустрів Михайла М., який мав прибути потягом. Прояснити ситуацію допоміг «дзвінок другу» – працівнику міліції з Києва. З’ясувалося, що кур’єра зняли з потяга працівники Управління СБУ у Волинській області.
За якийсь час канал постачання наркотиків до України запрацював знову. Проте ще одного «підлеглого» Дмитра теж затримали – в його автомобілі «Волга» під гумовим килимком працівники УСБУ у Волинській області виявили пакунок з наркотичною сировиною. Вартість перехопленої партії товару оцінили за мірилами «чорного» ринку у 150 тисяч доларів США.
Після того, як кілька перевірених людей опинилися за гратами, до організації чергової операції ватажок залучив Дмитра Г. (на прізвисько  Голубець).  Аби все пройшло гладко, продумали план щодо перевезення амфетаміну з Польщі в Україну. Дмитро повернувся у Київ, а Голубець повинен був підкласти товар у маршрутку, яка курсувала від нідерландського міста Гаага до Києва. Для цього наркокур’єр записався на черговий рейс, який транзитом проходив через Польщу, але в останній момент відмовився сідати у салон, мотивуючи тим, що у нього раптово виникли проблеми у сім’ї. А водія лишень попросив передати на батьківщину посилку для родичів – сумку з дитячими речами та пачку прального порошку. У Києві Дмитро закрутив ще більш складну схему зустрічі товару. Про час прибуття мікроавтобуса до столиці він попросив дізнатися свою співмешканку. Вона телефонувала водієві маршрутки з мобільного і сказала, що гостинці від родичів забере її брат. «Брат» теж перестрахувався і доручив зустріти передачу наркоману Андрію М. У момент отримання передачі його і затримали. Три пакунки з амфетаміном загальною вагою понад 3 кілограми правоохоронці знайшли у коробці прального порошку. Для того, щоб схованку на кордоні не виявили спеціально навчені собаки, пакетики з психотропною речовиною були завбачливо пересипані перемолотими зернами кави. Коли працівники СБУ проводили затримання Андрія, увагу привернув автомобіль «Лексус», який раптово рвонув з площі поблизу «Макдональдса». За кермом сидів Дмитро. Після побаченого він все зрозумів. Залишив автомобіль на одній з вулиць міста і, попередивши спільників про провал, подався у біга. На квартирі та у гаражі організатора злочинної групи виявили 1128 пігулок «екстазі» й вогнепальну зброю.
Дмитра П. та Голубця оголосили у міждержавний розшук. Останнього цього ж року затримали у Києві, а ось ватажка за допомогою українського бюро Інтерполу та Федерального кримінального відомства ФРН арештували аж у Німеччині.
Матеріали, які вдалося зібрати волинським та столичним працівникам СБУ, відображають лише частину епізодів злочинної групи. Її верхівка жила досить багато, користувалася дорогими машинами, авіаційними послугами. Також члени групи оформлювали на наркозалежних кредитки у різних банках, на які стікали кошти від реалізації товару. Два таких карткових рахунки правоохоронцям вдалося відстежити – в загальному на них було більше чверті мільйона гривень.
Кримінальну справу стосовно Дмитра П. та його спільників розглядав Любомльський районний суд. Організатора злочинної групи покарано на 12 років позбавлення волі, Дмитра Г.  – 10 років, помічники Олексій Б. та Андрій М. отримали по 5 років. Без змін цей вирок залишив і Апеляційний суд Волинської області. Ще раніше засудили двох наркокур’єрів – Михайла М. та Євгена Б. – на 11 та 9 років відповідно.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>