Витверезники вертаються?

Десять років Україна живе без медичних витверезників. Ще у 1999-му ухвалено рішення про закриття всіх закладів такого типу. Але ж відтоді на вулицях п’яниць не стало менше. Хто нині піклується про людей у стані алкогольного сп’яніння? Адже горілку й інші алкогольні напої ніхто вживати не заборонив.

Ми поцікавилися, чи потрібні сьогодні витверезники, у міськвідділах міліції Луцька, Рівного, Львова, Тернополя, Ужгорода… Всюди відповіли: «Потрібні, але ж у нас їх нема». Функції «протверезувачів» дещо перебрали на себе працівники швидкої допомоги. Адже їх найчастіше викликають до п’яничок, що валяються на узбіччях. Куди мають доправляти таких пацієнтів, якщо спеціалізованих закладів нема? Виїзні фельдшери однієї з рівненських станцій невідкладної допомоги зізнаються: возять алкоголіків у своїй «кареті», поки ті не проспляться, бо ж викинути на вулицю, особливо в мороз, шкода – загинуть.
У нетверезому стані перебувають понад половину убивць у момент скоєння злочину і близько 40 відсотків самогубців, – констатують спеціалісти. Близько 70% підлітків від 14 років вживають алкогольні напої… Статистика шокує. Вести боротьбу з пияцтвом слід на усіх рівнях.
А витверезники відкривати не поспішають. Проте при деяких медичних закладах працюють «кімнати» для протвереження таких пацієнтів. Зокрема, у Рівному. Тут при міській лікарні працюють дві такі кімнати. В одній надається інтенсивна медична допомога, в іншій пацієнти... відсипаються. Завідуюча приймальним відділенням цього медзакладу Наталія Михалюк підтвердила – до них привозять пацієнтів у стані сильного алкогольного сп’яніння з черепно-мозковими травмами. Для чергового лікаря (а з 44 працівників лише один – чоловік, всі решта жінки) – це додаткове навантаження. П’яна людина вимагає до себе особливої уваги, часто лихословить і взагалі поводить себе неадекватно. Чи потрібні медвитверезники? Судіть самі. Тільки ці «кімнати для спостереження за людьми у стані алкогольного сп’яніння» щотижня приймають щонайменше 30 пацієнтів. У рік виходить понад дві тисячі.
Днями заговорили про відкриття медвитверезника у Луцьку. Адже тут, за словами начальника міського управління охорони здоров’я Федора Кошеля, до медзакладів міста доправляють близько п’яти тисяч п’яних!
– Ми думаємо відновлювати медвитверезник у місті. Маємо навіть приміщення, проект. Але поки не вистачає на це коштів, – констатував чиновник.
Пияцтво – серйозна проблема. Її потрібно вирішувати, зокрема і за допомогою витверезників. Держава отримує податки від виробництва та продажу алкоголю, отже, в свою чергу, повинна виділяти кошти, щоб убезпечити тих, хто стає жертвою алкогольного бізнесу.
До речі, перший в Російській імперії «притулок для нетверезих» з’явився в Тулі 7 листопада 1902 року. Ініціатором його появи став лікар і громадський діяч Федір Архангельський. Мета відкриття була справді благородна: холодною зимою врятувати від смерті. До витверезників потрапляло в середньому близько мільйона осіб на рік!
Наталія КРАВЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>