Кожен депутат нам обходиться у півмільйона гривень!

Зачепило
Минулий тиждень був особливо сприятливим для наших депутатів – вони затвердили для себе кошторис витрат, який цього року на 70 мільйонів більший від минулорічного і складає 980 мільйонів гривень. Це, на думку народних обранців, всього-на-всього «незначне повернення до попередніх параметрів»!

 

 В той час, як кошти на соціальні витрати скоротилися, депутати й далі жирують. Окрім депутатської зарплати від 14 до 17 тисяч гривень у місяць, на оздоровлення цим «немічним» передбачено аж два оклади. А ще, аби комфортно почуватися при депутатському мандаті, гроші виділяються на утримання помічників, виконання депутатських повноважень (ці витрати абсолютно не контролюються), канцелярські прилади, телефонні розмови, безкоштовні проїзди, закордонні поїздки, путівки в санаторії. Тобто один депутат нам обходиться не менше як у 550 тисяч гривень в рік. А ще гроші потрібні на будівництво безкоштовного житла, на яке чекають тисяча працівників Верховної Ради.
Загалом, окрім цих парламентських дармоїдів, у нашій державі нараховується двісті найбагатших людей і 21 мільярдер (у доларовому еквіваленті). Ці 21 чоловік мають набагато більший дохід (58 мільярдів доларів), аніж річний бюджет держави (40,7 мільярда). 40 осіб в Україні мають власні вертольоти. Цікаво, що минулого року у нас було 8 мільярдерів, і лише за останній рік, коли Янукович проголосив лозунг «Україна – для людей», їх кількість майже потроїлася! Тепер, думаю, кожному зрозуміло, для кого будується ця держава і хто ми є у цій державі – наймити.
Бо навіть ті колишні можновладці, які плачуть, що потерпають від політичних утисків нової влади, досить комфортно почуваються «у бігах» за кордоном. Як знаємо, Богдан Данилишин, відпочивши у Карлових Варах від пережитих «стресів», винаймає житло на околиці Праги, має власного водія з машиною і ніяких матеріальних проблем не відчуває. Цікаво, звідки такі кошти у колишнього міністра? Так само досить добре почувається й екс-голова Держкомрезерву Михайло Поживанов, який знімає квартиру в центрі Відня за 2500 євро в місяць. Чи на будівельному бізнесі стільки заробив, чи на колишній, як сам сказав, «дурній роботі» (йому інкримінують обкрадання держави від 35 мільйонів до 7 мільярдів гривень), аби його дітям, «звиклим до комфорту й окремих кімнат», не почуватися дискомфортно, коли батькові довелося втікати з країни?
В той час на 1 лютого цього року найбільше зменшилася платня у жителів Тернопільщини, а найбільше отримують кияни. Середня зарплата в Україні – 2297 гривень. Заборгованість не зменшилася, як це обіцяв Микола Азаров, а зросла. Найбільше заборгували жителям Донецької та Харківської областей й киянам, всього борг по зарплаті складає 1 мільярд 344 мільйона гривень.
Але Патріарх Ієрусалимський Теофіл ІІІ, незважаючи на той стан, в якому зараз перебуває Україна, посвятив нашого Прем’єр-міністра Азарова в лицарі хрестоносців святого храму Гробу Господнього, нагородивши його золотим хрестом, короною, вінком і зіркою. За які заслуги – невідомо. Правда, український Прем’єр готовий до того, щоб молитися й «поширювати християнські цінності світла, тепла й добра». Як ці християнські цінності поширюються в Україні – ми добре знаємо.
Навіть у давній Спарті раби не стерпіли наруги над собою. Цікаво, скільки часу мільйони українських громадян «затягатимуть паски» задля розкішного життя купки здирників і аж 450 депутатів?!

Що день прийдешній нам готує

Тішать бодай хоч якісь протести, які пробуджують народ від байдужого споглядання і пустослівного нарікання. У понеділок зі Львова і Луганська до Києва рушив «автомайдан» із гаслом «Відбери в олігархів Україну, поверни її громадянам!». Учасники акції зупинятимуться у містах, проводячи тут мітинги. Організатори акції – малий та середній бізнес. 25 березня всі учасники зустрінуться на Софіївській площі у Києві, де висунуть свої вимоги стосовно Податкового кодексу, а також Трудового, Житлового й Пенсійного. Чи загориться з іскри полум’я у третьому тисячолітті в Україні – це одна із актуальних тем сьогодення.
І надто конкретно постало перед Україною й інше питання: ми вибудовуємо зону вільної торгівлі з європейськими країнами чи об’єднуємося у митному союзі з Росією? Адже Володимир Путін чітко натякнув: якщо Україна не приєднається до митного союзу, то українським товарам доведеться «закривати кордон». То кого виберуть у торговельні партнери наші «професіонали»: 450 мільйонів багатих споживачів у Європі чи 150 мільйонів бідних у Росії?
Ольга ЖАРЧИНСЬКА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>