Пухлини вбиває цементом, а грижі оперує без скальпеля!

Валентин Піонтковський

Валентин Піонтковський

Поява цього лікаря на Рівненщині – рятівна соломинка для тисяч хворих. Адже Валентин Піонтковський – кандидат медичних наук, завідувач ортопедо-травматологічного відділення обласної клінічної лікарні – ставить на ноги пацієнтів з найскладнішими ушкодженнями хребта. Він впроваджує унікальні не лише для регіону, а й цілої Західної України методики.

Біль зникає вже на операційному столі

Вчорашній пацієнт, якому загрожувала повна нерухомість, сьогодні встає з операційного столу і йде своїми ногами. Йому хребець… зацементували. Процедура тривала менше ніж півгодини! Хіба не диво?
Ще років шість-сім тому подібні операції в Україні були з розряду сенса-ційних і проводилися тільки в науково-дослідних інститутах. Родоначальником новітньої технології лікування патологічних переломів хребців у нашій державі є відомий професор, головний нейрохірург України Євгеній Педаченко. Саме у нього переймав досвід Валентин Піонтковський. Раніше рятували ушкоджений пухлиною хребець лише за допомогою скальпеля. Операція тривала 8-10 годин, пацієнт втрачав чимало крові, а потім на нього чекала реабілітація. «Цементування» ж займає 20-30 хвилин і робиться без наркозу, під місцевою анестезією.
– У тіло ушкодженого хребця під операційним рентгенівським апаратом (аби не пошкодити нервові структури) вводиться спеціальна голка, – розповідає Валентин Костянтинович. – Тоді за допомогою пристрою, котрий схожий на насос, туди у рідкому вигляді закачується медичний кістковий цемент. За 10-15 хвилин розчин застигає. Пацієнти вже на операційному столі відчувають, як зникає біль.
Така методика рекомендована при різних патологіях. Вона є рятівною при переломах тіл хребців на фоні остеопорозу (крихкості кісток), свіжих травматичних переломах у людей старшого віку, різних гематологічних захворюваннях (переважно мова йде про мієломну недугу), при пухлинах – доброякісних і злоякісних – і метастазах, коли є загроза перелому. При цьому, як кажуть, вдається вбити двох зайців. По-перше, укріпити хребець. По-друге, вбити пухлину (її руйнує висока температура, яка утворюється під час «цементування»).
– Скільки часу пацієнт перебуває в лікарні після такої операції? – цікавлюся.
– Один день – і виписується додому, – каже Валентин Костянтинович. – Потім приїжджає до нас на обстеження через місяць, квартал та півроку. Зрозуміло, якщо пухлина злоякісна, то така операція не вирішує всієї проблеми. Але вона вбиває локальну частину пухлини, яка є в хребці. І дозволяє пацієнтові, який фактично приречений, не доживати віку паралізованим, а повноцінно рухатися, не відчуваючи болю.
Лікар провів понад три десятки таких операцій. Говоримо про їх вартість. Валентин Піонтковський пояснює, що це залежить від розхідних матеріалів, котрі пацієнт купує у фірми-постачальника. Мінімальний «комплект» вартує близько трьох тисяч гривень. Але у кожному конкретному випадку є свої особливості.

Кила перетворюється з виноградини в родзинку

– У мене був пацієнт з Хмельниччини, якому мусили «цементувати» чотири хребці, – зізнається Валентин Костянтинович. – Чоловік мав патологічні переломи, які виникли на фоні гематологічних проблем – мієломної хвороби. Йому перед цим провели хірургічну операцію – поставили металеву конструкцію. Однак вона не трималася на зміненій кістці. Хворий ходив, але біль не зменшувався, а навпаки зростав. Після «цементування» чоловік забув про дискомфорт у хребті. Вже минуло відтоді два роки. А з мієломною хворобою при певних формах і правильному лікуванні пацієнти живуть по двадцять літ, а то й більше.
В ортопедо-травматологічному відділенні Рівненської обласної клінічної лікарні проводять й інші складні операції. Тут ставлять протези міжхребцевих дисків (коли видаляють грижу з диском), виконують транспедикулярну фіксацію хребта (вставляють металеву укріплюючу конструкцію), використовують лазерні технології у хірургії хребта. А ще – застосовують унікальну методику «висушування» спинних гриж! Її суть полягає в тому, що до кили підводиться тоненький катетер, по якому вводяться ліки, які підсушують проблемну ділянку. Грижа з «виноградинки» перетворюється на «родзинку» і не тисне на нервові структури. Адже, переконаний Валентин Піонтковський, далеко не завжди при такій патології потрібне хірургічне втручання.
І не дивуюся, що у цьому відділенні постійно переповнені палати. Розраховане воно на 60 місць. Коли ми спілкувалися, на лікуванні перебувало… 78 хворих! Ліжка стояли на коридорах. Тут і справді намагаються допомогти кожному.
Наталія КРАВЧУК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>