У Мульчицях буде нова школа?

У Мульчицькій школі стелю підпирають стовпи

У Мульчицькій школі стелю підпирають стовпи

У березні минулого року в нашій газеті під рубрикою “Читач викликає кореспондента” було опубліковано матеріал “У Мульчицях може завалитися школа”. З проханням допомогти в редакцію звернулися місцеві жителі. У публікації йшлося про аварійний стан навчального закладу у віддаленому поліському селі Володимирецького району.
Тоді батьки учнів були готові до радикального кроку – не пустити дітей в школу, щоб привернути увагу всієї України до катастрофічного стану будівлі. Газету з фотографіями та матеріалом ми відправили в адміністрацію Президента, в Кабінет Міністрів, міністру Табачнику, в Рівненську обласну раду та адміністрацію. Згодом про ситуацію в Мульчицях розповіли центральні телеканали. Зведена з клунь у 1960-х роках дерев’яна будівля школи, в якій навчається 480 дітей, може обрушитися на голови школярів та вчителів. Батьки та педагоги забили на сполох.
Ще у 2007 році виготовили проектну документацію, проте через кризу будівництво так і не розпочалося. Сільський голова Василь Шкіль написав десятки листів-звернень в усі державні інстанції, але отримував лише відписки та обіцянки.
У серпні 2010-го сільська громада вже в ультимативній формі вкотре звернулася до обласної влади і заявила, що з першого січня 2011 року мульчицькі діти в небезпечну для життя школу не підуть. Лише тоді влада звернула увагу на аварійну будівлю. Після зимових канікул в Мульчицях побував голова Рівненської обласної державної адміністрації Василь Берташ, який на власні очі побачив в класах підперті стовпами стелі, йому на голову падала штукатурка, а під ногами “хвилювалася” підлога. Керівник заявив, що в селі до першого вересня цього року збудують нове сучасне приміщення, адже стара будівля ремонту не підлягає, усе давно віджило свій вік. Тому він назвав мульчицьку школу об’єктом номер один. Рівненські будівельники мають відповідний досвід зведення таких навчальних закладів за три-чотири місяці. Загалом в області протягом 2011-го заплановано спорудити п’ять нових шкіл. Щоб зекономити кошти, будуть використовувати наявні місцеві будівельні матеріали та робочу силу. А для поліських селян добра нагода заробити вдома і не їхати на “сезон”. Сільському голові Василю Шкілю ми пообіцяли приїхати на урочисте відкриття і написати репортаж. А мульчицькі школярі та їхні батьки з нетерпінням чекають першого вересня і нової школи від державного чиновника.
Кость ГАРБАРЧУК,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>